ucenicki-dom-podmurvice

Ekoaktiv generacija

PROJEKT ERASMUS+

UČENIČKI DOM PODMURVICE
RAZVIJANJE AKTIVNIH I EKOLOŠKI OSVIJEŠTENIH GENERACIJA KROZ UNAPREĐIVANJE VLASTITIH KOMPETENCIJA - EKOAKTIV GENERACIJA
DEVELOPING ACTIVE AND ENVIRONMENTAL AWARE GENERATIONS TROUGH IMPROVING OUR COMPETENCES - ECOACTIVE GENERATION
STATUS: IZVRŠEN
ID: 2021-1-HR01-KA122-SCH-000013806

Sadržaj


U LOVU NA BILJNO BLAGO

Povodom Dana Erasmusa u utorak 10. listopada, odgajateljice Mežnarić i Pajnić održale su radionicu „U lovu na biljno blago“. Učenici su, koristeći se aplikacijom Goosechase, imali interaktivnu šetnju domskim vrtovima, tražili različite biljke i stabla, otkrivali kako se što zove, te zanimljivosti vezane uz domski prostor, naš okoliš, ekologiju i biljke. Učenici su bili podijeljeni u tri grupe koje su morale riješiti različite zadatke, a na kraju su, osim biljnog blaga, našli i jedno slatko.

 

PROČITAJ VIŠE

SUDJELOVANJE NA 1. EUROPSKOJ GREEN KONFERENCIJI

Ravnateljica Ljiljana Kencel i odgajateljica Barbara Maras sudjelovale su na 1. Europskoj GREEN konferenciji (EGC 2023) u Vodicama od 23. do 26. svibnja 2023. godine. Prva Europska GREEN konferencija održava se u cilju razmjene znanja i povezivanja znanstvenika i stručnjaka te naglašavanja nužnosti primjene višedisciplinarnog pristupa u području zaštite okoliša i održivog razvoja, a ravnateljica Ljiljana Kencel i odgajateljica Barbara Maras predstavile su na konferenciji projekt Razvijanje aktivnih i ekoloških generacija.
 

PROČITAJ VIŠE

VEČER MATURANATA UČENIČKOG DOMA PODMURVICE RIJEKA 2023.

Organizacijom tradicionalne večeri maturanata, učenici i djelatnici Učeničkog doma Podmurvice Rijeka ispratili su 18. svibnja 2023. godine 58 srednjoškolaca koji su tijekom svojeg srednjoškolskog obrazovanja boravili u Domu. Maturantima su pritom dodijeljene pohvale i nagrade te prigodni suveniri izrađeni u keramičkoj radionici Učeničkog doma. Maturanticom generacije proglašena je Leona Teodorović, učenica Prirodoslovne i grafičke škole u Rijeci, a maturantom generacije proglašen je Matija Žagar, učenik Srednje škole za elektrotehniku i računalstvo.

PROČITAJ VIŠE

OTISAK ZA SJEĆANJE

U keramičkoj skupini krenuli smo u izradu. Prvo smo ih oblikovali. Nakon prvog pečenja keramiku smo bojali engobama, tehnikom patiniranja, kako bi naglasili linije crteža i slova. U izradi magneta sudjelovalo je devet učenica te odgajateljice Dijane Janković, Antonije Mežnarić i Marije Čemeljić Salopek pod vodstvom Maje Dinić. Dio ukrasnih magneta bit će podijeljen učenicima na Večeri maturanata kao uspomena na boravak u Domu i kao podsjetnik na očuvanje prirode.

PROČITAJ VIŠE

PROLJETNO UREĐENJE VRTA 2023.

Iskoristili smo kratkotrajne periode bez kiše kojima nam je proljetno sunce dalo znak da je vrijeme za veliko uređenje i čišćenje domskog vrta, planiranog u Erasmus+ aktivnostima.

PROČITAJ VIŠE

ZASIJAVANJE KAMILICE I NEVENA – ZA KUKCE OPRAŠIVAČE I ZADRUGARE

Prestankom nepovoljnih vremenskih uvjeta, nastavili smo s akcijama zasijavanja livade biljkama koje privlače kukce oprašivače planiranih u Erasmus+ projektu. Ovaj put smo se odlučili za sijanje kamilice i nevena, dobro poznatih zavičajnih biljaka koje su, uz sve već znane dobrobiti, pogodne za privlačenje pčela i insekata oprašivača zahvaljujući bogatstvu nektara.

PROČITAJ VIŠE

SLUŽBENI ZAVRŠETAK ERASMUS+ PROJEKTA "RAZVIJANJE AKTIVNIH I EKOLOŠKI OSVIJEŠTENIH GENERACIJA KROZ UNAPREĐIVANJE VLASTITIH KOMPETENCIJA"

Erasmus+ projekt "Razvijanje aktivnih i ekološki osviještenih generacija kroz unapređivanje vlastitih kompetencija" (Developing active and environmental aware generations trough improving our competences, broj 2021-1-HR01-KA122-SCH-000013806), koji je započeo 1. rujna 2021. godine, završio je 28. veljače 2023. godine, a službeno izvješće o projektu predano je Agenciji za mobilnost i programe EU (AMPEU).

PROČITAJ VIŠE

ZAVRŠETAK ERASMUS+ PROJEKTA - EKOAKTIV GENERACIJA

Povodom uspješnog završetka Erasmus+ projekta "Razvijanje aktivnih i ekološki osviještenih generacija kroz unapređivanje vlastitih kompetencija" (Developing active and environmental aware generations trough improving our competences, broj 2021-1-HR01-KA122-SCH-000013806), odgajateljica Barbara Maras i psiholog Toni Erdfeld upoznali su učenike svih odgojnih skupina s provedenim aktivnostima i ciljevima projekta.

PROČITAJ VIŠE

SADNJA VOĆAKA U SKLOPU ERASMUS + PROJEKTA EKOAKTIV GENERACIJA

U sklopu Erasmus+ projekta EKOAKTIV GENERACIJA učenici Učeničkog doma Podmurvice Rijeka, zasadili su 5 voćaka uz edukaciju o njihovoj važnosti za oprašivače. Tijekom trajanja Projekta, učenici, djelatnici i partneri te šira lokalna zajednica, slušali su predavanja o važnosti  oprašivača za očuvanje okoliša i utjecaja na klimatske promjene, o njihovoj važnosti u proizvodnji hrane te o utjecaju klimatskih promjena na njihovo odumiranje. Sadnjom smo povećali vrijednost okolišu našeg Doma.

PROČITAJ VIŠE

PREDSTAVA „VAŽNO JE ZUJATI“ U SKLOPU ERASMUS+ PROJEKTA

U sklopu Erasmus+  projekta „Razvijanje aktivnih i ekološki osviještenih generacija kroz unapređivanje vlastitih kompetencija“ (Developing active and environmental aware generations trough improving our competences, broj 2021-1-HR01-KA122-SCH-000013806), odgajateljica Barbara Maras održala je s učenicima tijekom studenog jednu i tijekom prosinca dvije predstave „Važno je zujati“. 

PROČITAJ VIŠE

PREDAVANJA: „URBANO PČELARSTVO U SVIJETU I HRVATSKOJ“ - (U sklopu Erasmus+ projekta)

U sklopu Erasmus+  projekta „Razvijanje aktivnih i ekološki osviještenih generacija kroz unapređivanje vlastitih kompetencija“ (Developing active and environmental aware generations trough improving our competences, broj 2021-1-HR01-KA122-SCH-000013806) i u sklopu eTwinninga, predsjednik Pčelarske udruge „Milutin Barač“ Rijeka, Ivica Fajdetić te naš učenik Sven Rendulić održali su drugi ciklus predavanja pod nazivom „Urbano pčelarstvo u svijetu i Hrvatskoj“.

PROČITAJ VIŠE

Sadnja biljaka za oprašivače

Zadnja aktivnost s učenicima kojom obilježavamo Dane Erasmusa i Europsku godinu mladih, a u sklopu Erasmus+ projekta „Razvijanje aktivnih i ekološki osviještenih generacija kroz unapređivanje vlastitih kompetencija“ bila nam je sadnja biljaka za oprašivače u okolišu našeg Doma 15. listopada 2022.

PROČITAJ VIŠE

Izrada edukativne tabele – solitarne pčele

U okviru Erasmus+ projekta „Razvijanje aktivnih i ekološki osviještenih generacija kroz unapređivanje vlastitih kompetencija“ te povodom Dana Erasmusa i Europske godine mladih, dana 14. listopada 2022. učenici 2. odgojne skupine istraživali su temu solitarnih pčela, njihove karakteristike i važnost za eko sustav.

PROČITAJ VIŠE

Izrada nastambi za solitarne pčele

Povodom Dana Erasmusa i Europske godine mladih, a u sklopu Erasmus+ projekta „Razvijanje aktivnih i ekološki osviještenih generacija kroz unapređivanje vlastitih kompetencija“, u četvrtak 13. listopada 2022. održali smo radionicu izrade nastambi za solitarne pčele.

Solitarne pčele ne žive u košnicama, ne roje se, nemaju maticu, niti radilice, ne proizvode med, ali one imaju važnu ulogu u oprašivanju i očuvanju biološke raznolikosti. 

PROČITAJ VIŠE

35. rođendan Erasmusa i Erasmus godina mladih

Već šestu godinu za redom održavaju se Dani Erasmusa kako bi se proslavili uspjesi programa Europske unije koji obogaćuju profesionalne živote kako mladih tako i njihovih profesora. Ono po čemu se ove godine posebno ističe #ErasmusDays jest po tome što se obilježava i 35. rođendan Erasmusa te Europska godina mladih, pod zajedničkom krilaticom: S mladima današnjice i sutrašnjice dijelimo europske vrijednosti: za proteklih 35 godina i još mnogo nadolazećih!

PROČITAJ VIŠE

RAZVIJANJE AKTIVNIH I EKOLOŠKI OSVIJEŠTENIH GENERACIJA KROZ UNAPREĐIVANJE VLASTITIH KOMPETENCIJA

S obzirom da je svrha aktivnosti mobilnosti koje se financiraju u okviru programa Erasmus+ pojedincima pružiti mogućnosti za učenje te podupirati internacionalizaciju i institucijski razvoj škola i drugih organizacija u području odgoja i općeg obrazovanja, Učenički dom Podmurvice Rijeka započeo je 1. rujna 2021. godine Erasmus+ projekt: „Razvijanje aktivnih i ekološki osviještenih generacija kroz unapređivanje vlastitih kompetencija“. U projektu mobilnosti sudjeluju ravnateljica Ljiljana Kencel, psiholog Toni Erdfeld i odgajateljica Barbara Maras, a financiran je bespovratnim sredstvima Agencije za mobilnosti i programe Europske unije.

PROČITAJ VIŠE

KLIMA SE MIJENJA, A MI?

Doprinos koji je istaknuti psiholog Dževdet Hadžiselimović dao psihologiji klimatskih promjena, bio je povod da je Toni Erdfeld iskoristio njegovu knjigu za naslov radionice i predavanja koju je održao u sklopu Projektnih dana u našem Domu u srijedu 1.6.2022.

PROČITAJ VIŠE

RADIONICA I PREDAVANJE - URBANO PČELARSTVO U SVIJETU I HRVATSKOJ

31. svibnja 2022., u sklopu Projektnih dana i Erasmus+ projekta pod nazivom „Razvijanje aktivnih i ekološki osviještenih generacija kroz unapređivanje vlastitih kompetencija/Developing active and environmental aware generations trough improving our competences, broj E10005944, predsjednik  Pčelarske udruge „Milutin Barač“- Rijeka, Ivica Fajdetić, održao je radionicu i predavanje pod nazivom „Urbano pčelarstvo u svijetu i Hrvatskoj“.

PROČITAJ VIŠE

DANI ERASMUSA

Osnovna škola Podmurvice, Dječji vrtić Rijeka, OŠ Ivana Gorana Kovačića Vrbovsko, Osnovna škola Dr. Branimira Markovića Ravna Gora i naš Dom, odlučili smo zajedno proslaviti Erasmus dan te predstaviti svoje projekte jedni drugima i javnosti s ciljem razmjene iskustava u provedbi projekata. Dani Erasmusa (Erasmus Days), prigodna su godišnja proslava programa Erasmus+, najvećeg programa Europske unije namijenjenog obrazovanju, osposobljavanju, mladima i sportu.

PROČITAJ VIŠE

ZAPOČEO PROJEKT "RAZVIJANJE AKTIVNIH I EKOLOŠKI OSVIJEŠTENIH GENERACIJA KROZ UNAPREĐIVANJE VLASTITIH KOMPETENCIJA"

Učenički dom Podmurvice Rijeka započeo je 1. rujna 2021. godine Erasmus+ projekt: „Razvijanje aktivnih i ekološki osviještenih generacija kroz unapređivanje vlastitih kompetencija“. U projektu mobilnosti sudjeluju ravnateljica Ljiljana Kencel, psiholog Toni Erdfeld i odgajateljica Barbara Maras, a financiran je bespovratnim sredstvima Agencije za mobilnosti i programe Europske unije.

 

PROČITAJ VIŠE

Kontaktirajte nas

Pitajte što Vas zanima i odgovorit ćemo Vam u najkraćem mogućem roku.

KONTAKT INFORMACIJE