ucenicki-dom-podmurvice

O nama

UČENIČKI DOM "PODMURVICE", RIJEKA

Tvoj novi dom


Učenički dom Podmurvice Rijeka odgaja i obrazuje srednjoškolsku mladež od 1947. godine. U svom dugogodišnjem radu Ustanova se bavi odgojno-obrazovnom djelatnošću i nastoji da se taj rad stalno unapređuje i usavršava na dobrobit učenika, roditelja i cjelokupne zajednice.

eko-dom

EKO DOM

2009. godine Učenički dom Podmurvice dobio je status Eko škole, odnosno Eko – doma i pridružio se međunarodnoj eko obitelji.

eko-vrt

TERAPIJSKI VRT

Uz niz ekoloških akcija koje kontinuirano i redovito provodimo, posebno se ističemo prvim multifunkcionalnim vrtom s terapijskim djelovanjem za srednjoškolce.

aktivnosti

NAGRADA "LUKA RITZ"

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta 2014. godine je prvi put Godišnju nagradu Luka Ritz dodijelio učeničkom domu za promicanje tolerancije i škole bez nasilja.

Osim organizacije smještaja i prehrane učenika, u sklopu odgojno-obrazovnog rada, učenicima su ponuđene različite kreativne i sportske aktivnosti te instruktivan rad, a ujedno se vodi briga o njihovu zdravstvenu stanju kao i o individualnim potrebama koje se javljaju u vremenu odrastanja i sazrijevanja.

Briga za učenike 24h na dan


Uz profesore-odgajatelje, kao nositelje odgojno-obrazovnog rada u trinaest odgojnih skupina, o specifičnim potrebama učenika brinu i stručni suradnici – pedagog i psiholog. Kroz mentorske, izborne, posebne programe te programe obogaćivanja života i rada u Domu, s učenicima se svakodnevno provodi odgojno-obrazovni rad.

Kvalitetno provođenje slobodnog vremena jedan je od načina prevencije rizičnih ponašanja pa se tako u Domu sustavno provode kreativne radionice, organiziraju se sportska natjecanja i kulturne manifestacije, prigodne izložbe, uređuje se okoliš te se učenicima nude sadržaji prilagođeni njihovim potrebama i uzrastu.

podmurvice

Kvaliteta obrazovanja na prvom mjestu

Naša nastojanja da unaprjeđujemo vlastite kompetencije na dobrobit učenika, ali i lokalne zajednice, prepoznala je Primorsko-goranska Županija, dodijelivši nam 5. listopada 2010. godine Priznanje za najbolju srednjoškolsku odgojno-obrazovnu ustanovu.

Prevencija nasilja


S obzirom na važnost prevencije nasilja, u Domu se kontinuirano provodi poseban program u sklopu kojeg nastojimo učenicima usaditi humane vrijednosti, pružiti im uvid u načine asertivnog rješavanja sukoba te im ukazati na važnost tolerancije i kompromisa kako bi uspješno živjeli u zajednici. Rezultat ovih nastojanja nagradilo je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, dodijelivši našoj ustanovi 2014. godine Godišnju nagradu Luka Ritz za promicanje tolerancije i škole bez nasilja te smo tako postali prvim domom dobitnikom takvog priznanja koje predstavlja apologiju tolerancije, međusobnog uvažavanja i humanosti.


Naš dom je eko dom


Važnost ekološke osviještenosti, održivog razvoja te preuzimanja odgovornosti za očuvanje okoliša i biološke raznolikosti sustavno implementiramo u naš Plan i program, a od 2009. godine dobili smo status Eko-doma, pridruživši se međunarodnoj obitelji eko-škola.

Razvijanjem svijesti o važnosti ekologije, nastojimo osposobiti današnje naraštaje za donošenje odluka o razvitku društva u budućnosti te ih učiniti osjetljivima na pitanje važnosti očuvanja okoliša. U skladu s takvim pretpostavkama, njegujemo i naš okoliš koji je postao prvim terapijskim, multisenzoričkim vrtom u Republici Hrvatskoj.

Bogate aktivnosti slobodnog vremena


Kvalitetnim provođenjem slobodnog vremena, učenicima se omogućuje da iskoriste svoje potencijale u stvaranju boljeg i humanijeg društva razvijanjem egzistencijalnih, društvenih i humanističkih vrijednosti.

Kroz interdisciplinarni dijalog i suradnju, kao pretpostavku pojedinačne i zajedničke odgovornosti spram složenih društvenih pojava, kroz rad s mladim ljudima nastojimo postići kreativne rasprave umjesto konformističkih slaganja.


podmurvice

Budući da se riječima prenosi znanje, a da se vrijednosti prihvaćaju od uzora, vlastitim primjerom, uzimajući u obzir aspekt implicitnog odgoja te uz pretpostavku da je karakter učitelja tihi prenositelj moralnih i drugih vrijednosti, svakodnevno ukazujemo učenicima koje vrijednosti je poželjno njegovati.

Za goruće probleme s kojima se kao društvo susrećemo, ne senzibiliziramo isključivo naše učenike, već i čitavu lokalnu zajednicu, te na taj način izlazimo iz okvira učeničkog doma djelujući na zajednicu koja nas okružuje. Naši brojni projekti postali su pokazateljem i indikatorom da ne toleriramo socijalni egocentrizam današnjice, već da se nastojimo protiv njega boriti izgrađivanjem mladih ljudi koji djeluju u smjeru stvaranja boljeg i humanijeg društva u kojem nema mjesta osuđivanju, nasilju, predrasudama i stigmatiziranju. Prenošenjem i prihvaćanjem temeljnih općeljudskih prava, dobili smo mogućnost oblikovati mlade ljude, a ujedno i djelovati na cjelokupno društvo pa stoga shvaćamo važnost velike odgovornosti koju naš poziv nosi.

Kontaktirajte nas

Pitajte što Vas zanima i odgovorit ćemo Vam u najkraćem mogućem roku.

KONTAKT INFORMACIJE