NOVOSTI

Izrada nastambi za solitarne pčele

Povodom Dana Erasmusa i Europske godine mladih, a u sklopu Erasmus+ projekta „Razvijanje aktivnih i ekološki osviještenih generacija kroz unapređivanje vlastitih kompetencija“, u četvrtak 13. listopada 2022. održali smo radionicu izrade nastambi za solitarne pčele.

Solitarne pčele ne žive u košnicama, ne roje se, nemaju maticu, niti radilice, ne proizvode med, ali one imaju važnu ulogu u oprašivanju i očuvanju biološke raznolikosti. 

Solitarne pčele zasnivaju svoja gnijezda u šupljinama trstike, u šupljinama starog drveća, u pukotinama i otvorima drvenih te zidovima neožbukanih kuća.

Budući da u okolišu našeg doma raste trstika odlučili smo da ćemo naše nastambe napraviti od trstike. Optimalan promjer otvora za zasnivanje gnijezda je 6-12 mm, stoga smo odabrali trstiku s debljom stabljikom. Stabljiku smo narezali na štapiće duljine 12 cm, formirali snopiće koje smo povezali bakrenom žicom i vunom. Snopiće smo objesili na stablo višnje koja raste u našem vrtu. Nastambe smo smjestili tako da budu zaštićene od vjetra i jakog sunčevog zračenja.

Učenici su se dobro zabavi te naučili kako mogu izravno sami utjecati na očuvanje biološke raznolikosti te bitnu ulogu koju solitarne pčele igraju u prirodi.

GALERIJA SLIKA ČLANKA

Kontaktirajte nas

Pitajte što Vas zanima i odgovorit ćemo Vam u najkraćem mogućem roku.

KONTAKT INFORMACIJE