NOVOSTI

SVJETSKI DAN VODA POSVEĆEN RIJEČKOJ VODI „RIJEKA JE VODA. VODA JE RIJEČKA VODA“

Iako je ovogodišnja tema Svjetskog dana voda „Budi promjena“, u Učeničkom domu Podmurvice Rijeka ovaj smo dan posvetili našoj svakodnevnoj vodi – riječkoj vodi. 

Naša riječka voda ima dobar i osvježavajući okus što možemo zahvaliti kvaliteti vode naših podzemnih krških vrela koju određuju stijene vapnenca i dolomita. 

Svjetski dan voda iskoristili smo kako bismo učenike poučili osnovnim informacijama o riječkoj vodi, ali i nekim zanimljivostima. Primjerice, voda je i sastavni dio povijesnog riječkog grba koji prikazuje dvoglavog orla koji desnom kandžom stoji na stijeni, a lijevom drži vrč iz kojeg teče voda, dok je ispod njega natpis INDEFICIENTER – NEPRESUŠAN. 

U izložbenom dijelu izložili smo slikarska djela naših učenika na temu vode i izvorni riječki suvenir koji promovira kvalitetu riječke vode, odnosno svjetloplavu staklenu bocu čije vizualno rješenje, s natpisom "RIJEKA JE VODA. VODA JE RIJEČKA VODA.", potpisuje Vesna Rožman. 

Zahvaljujući gospodinu Borjanu Suziću, koji nam je iz svoje privatne kolekcije ustupio primjerak, u Domu smo izložili plavu bocu za gaziranu vodu proizvedenu 1931. godine koja se punila u Rijeci i bila u uporabi u restoranima na riječkom području.
 

GALERIJA SLIKA ČLANKA

Kontaktirajte nas

Pitajte što Vas zanima i odgovorit ćemo Vam u najkraćem mogućem roku.

KONTAKT INFORMACIJE