NOVOSTI

RADIONICE IZRADE PRESNACA

U četvrtak u jutarnjim satima održala se radionica izrade presnaca tradicionalnog kolača koji se izrađuje u vrijeme pusta.

Prisjetili smo se pokladnih običaja i zvončarske tradicije našeg kraja. 
Prošle smo godine izradili i isprobali slatki presnac i fritule.
Ove godine smo odlučili isprobati presnac porijeklom iz okolice Benkovca. Učenice su se odmah prionule čitanju, mjerenju namirnica, doziranju, miješanju. Pridružile su im se odgajateljice Vivijana Lovrinić, Dijana Janković i Maja Dinić.
Podijelile smo se u tri radne grupe krenule raditi kuglice, tijesto i nadjev.
Od ostatka tijesta osmislile smo slane kuglice od tijesta začinjene maslinovim uljem i začinskim biljem iz našeg vrta.

Benkovački prisnac
40 dkg brašna
2 dcl ulja
0,7 dcl vode
2 žličice soli
3 jaja
50 dkg kravljeg ili ovčjeg sira
žumanjak za premaz
5 žlica palente

Priprema:
Brašno stavite u posudu te u sredini napravite udubinu. U nju ulijte ulje, vodu i jednu žličicu soli. Polako kružnim pokretima u mokre sastojke dodajte brašno. Zamijesite podatno tijesto i ostavite ga da odstoji u hladnjaku oko sat vremena. U drugoj posudi napravite nadjev. Jaja, palentu, sir i drugu žličicu soli zajedno umiješajte. Tijesto razvaljajte na oko 2 mm debljine, stavite ga u  pazeći da ostavite oko 5 cm tijesta da ''visi'' preko ruba kalupa. Tijesto nadjenite sirom te višak tijesta preklopite preko ruba kalupa. Pecite oko 45 minuta na 200 stupnjeva.

Pozivamo Vas da isprobate recept!

Naš presnac poslužen je uz večeru i nestao je u trenu…

Dobar tek!
 

GALERIJA SLIKA ČLANKA

Kontaktirajte nas

Pitajte što Vas zanima i odgovorit ćemo Vam u najkraćem mogućem roku.

KONTAKT INFORMACIJE