NOVOSTI

RADIONICA „PRIRODNOG BOJADISANJA TKANINA“

Pojam bojadisanja nije uobičajen pojam u svakodnevnom jeziku, no dobro je poznat u okviru tekstilstva kada je u pitanju bojenje tkanina, naročito bojanje prirodnim bojama. 

Sa željom da našim učenicima pružimo mogućnost za usvajanje novih znanja i vještina, 9. veljače smo ugostili Andreu Anić Dokmanović, tekstilnu inženjerku i modnu dizajnericu.

Andrea nas je upoznala s tehnikom prirodnog bojanja tkanine kao drevnom tradicijom, kada su boje su izvorno potjecale iz izvora pronađenih u prirodi, poput povrća, biljaka, drveća i insekata. Bojanje prirodnim bojama trajalo je sve do sredine 19. stoljeća, kada su se počele koristiti sintetičke boje, a danas je teško pronaći komad odjeće bojan prirodnim bojama.

Tako smo se, kroz radionicu, i sami okušali u bojanju platnenih pamučnih torba i uvjerili se kako postoji puno prirodnih materijala, kojima smo svakodnevno okruženi, a koji stvaraju predivne boje u tkanini.

Osim praktične vrijednosti, radionica je imala i važnu pedagošku vrijednost – s prirodom, kao i sa ljudima, moramo biti strpljiv i moramo dopustiti da uvijek budemo lijepo i ugodno iznenađeni. Radionica je bila pripremna aktivnost za osnivanje zadruge i provođenje ciljeva zadrugarstva.

Fotografije nastale tijekom radionice su autorski rad voditeljice Andree Anić Dokmanović.
 

GALERIJA SLIKA ČLANKA

Kontaktirajte nas

Pitajte što Vas zanima i odgovorit ćemo Vam u najkraćem mogućem roku.

KONTAKT INFORMACIJE