NOVOSTI

PROJEKTNI DAN "KAD SI SRETAN, I SUNCE ZA TOBOM ŽURI"

U Učeničkom domu Podmurvice Rijeka održao se 18. travnja 2024. godine Projektni dan "Kad si sretan, i sunce za tobom žuri" koji je bio u znaku 150. godišnjice rođenja književnice Ivane Brlić Mažuranić. Projektni dan, odnosno Dan otvorenih vrata, zamišljen je da predstavi široj javnosti naš Učenički dom te kreativnost i vještine naših učenika i djelatnika. Učenički dom Podmurvice Rijeka pridružio se 2009. godine međunarodnoj eko obitelji dobivši status eko-doma, a 2023. godine stekao je dijamantni status eko-doma, stoga aktivnosti Projektnog dana tradicionalno vezujemo uz teme ekologije i održivog razvoja uz mnoštvo kreativnih sadržaja koje smo ove godine tematski povezali s maštovitim svijetom bajki Ivane Brlić Mažuranić.

Posjetiteljima su tijekom Projektnog dana bila ponuđena brojna predavanja i radionice zahvaljujući kojima su mogli steći nove vještine ili razvijati postojeće, upoznati se s našim Učeničkim domom te se međusobno družiti u kreativnom ozračju. Osim učenika, odgojno-obrazovnih djelatnika i zainteresiranih pripadnika lokalne zajednice, na Projektnom danu su u prigodnim aktivnostima sudjelovali i predstavnici naših dugogodišnjih partnera - Hrvatska gimnazija i učenički dom Miroslava Krleže iz Pečuha, Društvo tjelesnih invalida grada Rijeke, Mjesni odbor Podmurvice, Dom za starije i nemoćne osobe „Kantrida“ te Sv. Ana – Caritasov dom za žene i djecu – žrtve obiteljskog nasilja.

Budući da smo ekološke sadržaje isprepleli s maštovitim svijetom Ivane Brlić Mažuranić, sve aktivnosti Projektnog dana imale su poveznicu s našom slavnom književnicom. Radionicu filcanja vune „Domaći – vatrene iskrce“ održala je naša dugogodišnja suradnica, gospođa Vesna Jakić iz creske Udruge Ruta. Na radionici„“Pasta alla Petrarca“, koju je vodila idejna začetnica riječkog brenda „PAŠTAda“, gospođa Admira Eibek, posjetitelji su mogli naučiti kako se priprema ručno rađena tjestenina. Zanimljive podatke iz života književnice Ivane Brlić Mažuranić ispričala nam je autorica Srebrenka Peregrin na svom interaktivnom predavanju „Priče o pripovjedačici“. Naši su odgajatelji za Projektni dan osmislili mnoštvo tematskih kreativnih sadržaja za učenike i vanjske posjetitelje: „Kreativna vizualizacija u Šumi Striborovoj“ (Orijana Jeličić i Jelena Krpan), „ČAROLIJA bajkoTORBI“ (Nikolina Pajnić i Marija Čemeljić-Salopek), „Bajkoviti ružmarin Ivane Brlić Mažuranić“ (Vivijana Lovrinić i Dolores Vitas), „Susret generacija sadašnjih i bivših učenika Učeničkog doma Podmurvice Rijeka „Priče iz davnine“ (Filip Polegubić i Dolores Vitas), „Pričam ti priču“ (Olivia Vukić i Marina Vrđuka Beleš u suradnji s Domom sv. Ane), „Biljni svijet vile Ružić“ (Staša Sobolevski) te „Moderna priča iz davnina“ (Dijana Janković i Antonija Mežnarić). Tijekom Projektnog dana predstavljena su i dva Erasmus+ projekta - projekt Učeničkog doma Podmurvice Rijeka „Priroda i umreženo društvo“ (koordinatorica Barbara Maras) i projekt „GrOw GREEN“ Održivi razvoj Učeničkog doma Maksimir iz Zagreba (ravnateljica Zdravka Puljiz). U sklopu ovog Projektnog dana, planiramo također i planinarski izlet na Klek i posjet Kući bajki Ivane Brlić Mažuranić (Toni Erdfeld).

Naša vizija i misija odgojno-obrazovnog rada sastoji u tome da Učenički dom promatramo kroz širi društveni kontekst, stoga nam Projektni dani pružaju mogućnost da surađujemo sa zajednicom u kojoj djelujemo. Sadržaji Projektnih dana temelje se na interdisciplinarnosti, iskustvenoj spoznaji, aktivnoj društvenoj participaciji i humanosti, poštujući pritom načela ekologije i održivog razvoja s ciljem odgoja mladih ljudi koji su aktivni sudionici u društvenim promjenama. Upravo se zbog toga može s pravom reći da je Projektni dan i ove godine bio iznova izvrstan poligon za promicanje suvremenih tendencija u odgoju i obrazovanju, a 150. obljetnica rođenja naše slavne književnice Ivane Brlić Mažuranić dala mu je bajkovitu i svevremensku notu.

Kontaktirajte nas

Pitajte što Vas zanima i odgovorit ćemo Vam u najkraćem mogućem roku.

KONTAKT INFORMACIJE