NOVOSTI

ODRŽANO ŽUPANIJSKO STRUČNO VIJEĆE PSIHOLOGA I NASTAVNIKA PSIHOLOGIJE

U našem domu je u  srijedu, 5.4.2023. održano Županijsko stručno vijeće stručnih suradnika psihologa i nastavnika u srednjim školama Primorsko-goranske i Ličko-senjske županije koje je organizirao voditelj, naš psiholog, Toni Erdfeld. 

Na skupu su održana dva predavanja, osvrt na 1. Konferenciju psihologa u obrazovanju te Razno. 

Prvo predavanje održao je dr.sc. Domagoj Švegar s Odsjeka za psihologiju, Filozofskog fakulteta u Rijeci pod nazivom "Nevidljive rane: psihološko i emocionalno zlostavljanje u romantičnim vezama". Raspravljalo se o sljedećim temama: 
Vrste i opis vrsta zlostavljanja u romantičnim vezama, definicija psihološkog i emocionalnog zlostavljanja u vezi, znakovi prepoznavanja i primjeri, destruktivna i konstruktivna komunikacija, crte ličnosti zlostavljača i žrtve, odabir partnera i stilovi privrženosti, utjecaj psihološkog zlostavljanja na dobrobit žrtve, Zašto žrtve ostaju u zlostavljačkom odnosu i Što žrtva može učiniti kada shvati da je zlostavljana?

Drugo predavanje pod nazivom "Zašto često donosimo krive odluke i izvodimo ponašanja koja nas neće usrećiti?" održao je doc. dr.sc. Asmir Gračanin također s Odsjeka za psihologiju, Filozofskog fakulteta u Rijeci. Predavanje polazi od evolucijske paradigme kako je ljudski je um oblikovan za rješavanje problema preživljavanja i reprodukcije u vremenima naših predaka lovaca sakupljača. Brojna obilježja našeg uma i obrasci ponašanja postoje zbog razloga koji imaju malo veze s našom osobnom srećom. Nesavršenosti mentalnog aparata, njegova prosječna ali ne i apsolutna učinkovitost, kao i nesklad između nekadašnjih i današnjih uvjeta života čine nas podložnima krivim očekivanjima i zaključcima, lošem planiranju i štetnom ponašanju. Lijek je, naravno, u poznavanju takvih manjkavosti našeg uma i u razumijevanju toga kako je on nastao.

Osim psihologa na skupu su sudjelovali odgajatelji i odgajateljice našeg Doma koji su iskoristili priliku za stručno usavršavanje kroz teme važne za rad s adolescentima.

GALERIJA SLIKA ČLANKA

Kontaktirajte nas

Pitajte što Vas zanima i odgovorit ćemo Vam u najkraćem mogućem roku.

KONTAKT INFORMACIJE