NOVOSTI

MJESEC BORBE PROTIV OVISNOSTI 15.11. – 15.12. TI ODLUČUJEŠ

Svake godine, tako i ove, od 15. studenog do 15. prosinca obilježavamo Mjesec borbe protiv ovisnosti u sklopu preventivnih programa. Time se želimo prisjetiti globalnog problema ovisnosti te naglasiti da njegovo iskorjenjivanje zahtjeva uključenost cijele zajednice u osmišljavanju učinkovitog programa prevencije, edukacije, ranog otkrivanja i liječenja ovisnika.

 

ŠTO?
Obilježavamo mjesec borbe protiv jednog od najvećih izazova današnjice – ovisnosti.

ZAŠTO?
Potrebno je osvijestiti zajednicu o složenosti ovog problema, senzibilizirati javnost na ovisnosti, kako bismo mogli djelovati i pomoći.

KAKO?
Raditi na sustavnom osmišljavanju programa prevencije, edukacije i savjetovanja u odgojno-obrazovnim ustanovama i zajednici; aktivnosti provođenja slobodnog vremena te pružiti stručnu podršku obiteljima.

TKO?
Ja, ti, on, ona, mi, vi, oni – potrebno je uključiti užu i širu zajednicu kako bismo se suprotstavili globalnom problemu 21. stoljeća.
Studeni koristimo kako bismo senzibilizirali širu javnost i istaknuli da je prvi korak prevencije ovisnosti komunikacija, ispravno donošenje odluka, međusobno povjerenje, osjećaj sigurnosti i sloge, samopouzdanje i samopoštovanje, kako u obitelji tako i užoj zajednici tj. odgojno-obrazovnim ustanovama. Dom bi učenicima trebao pružiti organizirane sadržaje sporta,  rekreacije, aktivnosti iz područja kulture te aktivnog i osmišljenog provođenja slobodnog vremena.
Učenički dom Podmurvice Rijeka ove je godine svoje učenike motivirao da se uključe  svojim foto, likovnim i keramičkim radovima. Organizirane su i aktivnosti u suradnji s vanjskim suradnicima.

16.11. 2022. Tema: Međunarodni dan tolerancije (UNESCO).  Radionica u suradnji s udrugom Terra u sklopu projekta „Budi informiran, budi aktivan“ pod nazivom „Moja uloga u brizi za druge“, voditeljice psihologinje Tea Čorak i Tea Tončić naglasile su važnost uloge pojedinca te  promicanja suradničkih odnosa u prevenciji neprihvatljivih ponašanja. 

23.11.2022.  Tema pano poruke i rasprava: „Ti odlučuješ… „ i  „28 načina na koje možeš voljeti sebe“ , voditeljice Dijana Janković i Olivia Vukić (sudjelovalo 10 učenika). 

7.12.2022. Novinarka Višnja Biti, autorica brojnih dokumentarnih filmova i knjiga, održala je interaktivno predavanje učenicima i odgajateljima Doma na temu: „Različiti oblici ovisnosti s naglaskom na kockanje“.

14.12.2022. Posjet udruzi Terra iz Rijeke i predavanje psihologinje Ilijane Grgić koja radi s ovisnicima.

U programu su sudjelovali svi učenici Doma, a kreativno su se uključili i učenici foto, likovno-dizajnerske i keramičke skupine. Aktivnosti su zajedno s učenicima osmislile i vodile pedagoginja Olivia Vukić te odgajateljice Maja Dinić i Dijana Janković.

Kontaktirajte nas

Pitajte što Vas zanima i odgovorit ćemo Vam u najkraćem mogućem roku.

KONTAKT INFORMACIJE