NOVOSTI

MJESEC BORBE PROTIV OVISNOSTI 15.11. – 15.12.

Izložba učeničkih radova „Razgovori sa samim sobom“

Svake godine, tako i ove, od 15. studenog do 15. prosinca obilježili smo „Mjesec borbe protiv ovisnosti“ u sklopu preventivnih programa Doma. Time smo se željeli prisjetiti globalnog problema ovisnosti te naglasiti da njegovo iskorjenjivanje zahtjeva uključenost cijele zajednice u osmišljavanju učinkovitog programa prevencije, edukacije, ranog otkrivanja i liječenja ovisnika.

U tom se razdoblju na poseban način skreće pozornost na probleme koji se odnose na zlouporabu svih oblika ovisnosti, te implikacije koje takve poteškoće imaju na razini pojedinca, obitelji i društva.

Studeni i prosinac koristimo kako bismo senzibilizirali širu javnost i istaknuli da je prvi korak prevencije ovisnosti komunikacija, ispravno donošenje odluka, međusobno povjerenje, osjećaj sigurnosti i međusobnog uvažavanja, samopouzdanje i samopoštovanje, kako u obitelji tako i užoj zajednici tj. odgojno-obrazovnim ustanovama. Važan je naglasak na zaštiti i unapređivanju mentalnog zdravlja.

Učenički dom Podmurvice Rijeka  i ove je godine svoje učenike motivirao da se uključe svojim radovima, a rezultat toga je izložba učeničkih radova postavljena u Domu  (fotografije, likovni i keramički radovi) pod nazivom „Razgovori sa samim sobom“ čije su voditeljice bile Olivia Vukić, Dijana Janković, Maja Dinić  (sudjelovalo 36  učenika – autora).  Učenici su na kreativan način promišljali o problemu ovisnosti.

Ove godine, članovi Foto skupine sami su predložili teme za fotografije, a to su ruševne zgrade i napušteni prostori koje su učenici fotografirali u mjestima i gradovima iz kojih dolaze. Napuštenost, odlazak, osamljenost, autori su povezali metaforički s emocijama ljudi, a istovremeno su željeli poručiti kako uvijek postoji nada da na ruševinama izgradimo novi i bolji svijet ponovo gradeći bolje i kvalitetnije međuljudske odnose.

Autori fotografija, uključeni u izborni program Doma „Foto skupina“ koju vodi pedagoginja Olivia Vukić: Laura Ivošević, Emilly Rade, Paola Večerina, Valeria Biondić, Lana Ružičić, Marija Medved, Danijel Paladin, David Blagdan, Nives Urh, Harley Cindrić i  Lea Baissero.

Autori keramičkih radova – glazbenih instrumenata: Petra Bojanac, Dea Močinić, Ivana Hrvatin, Klara Lakotić, Hana Mohorić, Iva Cividini, Ewa Milovanović, Manuela Jaška i Dorotea Voloder i voditeljica Maja Dinić.

Učenice su istražile mogućnosti stvaranja zvuka te se vodile mišlju „U glazbi postoji velika prednost: ona može ne spominjući ništa, reći sve.“ Erenburg Iliya Gregorevich.  Istražile su vrste glazbenih puhačkih instrumenata – okarine te načine na koje su izrađeni od gline. Učenice su oblikovale svoje instrumente te naknadno bušile rupce i ugađale instrumente. Otkrile su nove mogućnosti gline i istražile njezina akustična svojstva. Kroz istraživanje su osvijestile kako glazba opušta i mijenja raspoloženje, te im pomaže održati koncentraciju tijekom učenja.

Na radionici intuitivnog slikanja nastali su radovi koji su svojevrsna veza učenica s vanjskim svijetom, poruka koja se može, ali ne mora iščitati. Radionica je osmišljena s ciljem poticanja provođenja vremena na otvorenom u prirodi te razvijanja kreativnog razmišljanja, samopouzdanja i pozitivnog razmišljanja.

Autori likovnih radova nastalih na radionici koju je vodila odgajateljica Dijana Janković:

Maja Miličević, Klara Krizmanić, Iva Milosavljević, Maja Marija Borić, Ema Halilagić, Valentina Pranjić, Lucia Vitasović, Mirta Pavelić, Nera Habazin Pende, Marija Pijaža-Mikelić, Anamarija Biondić, Ena Nikolina Salatović Jakobović, Mia Badurina, Christine Gotzmann, Ivana Rudan.

Promocija zdravih stilova života i prevencija rizičnih ponašanja u središtu su naših svakodnevnih programskih aktivnosti. Na taj način želimo uključiti što više učenika u kulturne i sportske skupine kako bismo im ponudili sadržaje u osmišljavanju njihovog slobodnog vremena te tako jačali otpornost na životne izazove.

GALERIJA SLIKA ČLANKA

Kontaktirajte nas

Pitajte što Vas zanima i odgovorit ćemo Vam u najkraćem mogućem roku.

KONTAKT INFORMACIJE