NOVOSTI

10 GODINA RUŽIČASTIH MAJICA

Povodom desete obljetnice obilježavanja Dana ružičastih majica u Hrvatskoj, u hodniku našeg doma, postavili smo izložbu naziva „ 2014.-2024. RETROSPEKTIVA OBILJEŽAVANJA DANA RUŽIČASTIH MAJICA“ kojom smo se podsjetili niza kreativnih ideja kojima smo doprinijeli podizanju svijesti o prevenciji vršnjačkog nasilja. 

Dan ružičastih majica u Hrvatskoj se obilježava od 2014. godine, a 2017. godine Hrvatski sabor donio je odluku da to postane Nacionalni dan prevencije vršnjačkog nasilja. Ideja o obilježavanju dana razvila se od inicijative skupine mladih koja je, u znak podrške i zaštite svoga školskog kolege, počela nositi ružičaste majice. On je, naime, u školu dolazio u ružičastoj majici kako bi odao počast svojoj majci koja je vodila borbu s rakom i zbog toga je postao meta vršnjačkog zlostavljanja, a postupak njegovih prijatelja zaštitio ga je od daljnjeg zlostavljanja.

U proteklih deset godina, u sklopu posebnog programa Škola životnih vještina, organizirali smo raznovrsne aktivnosti: od javne tribine, forum teatra u Domu, oslikavanja ružičastih majica s porukama prevencije nasilja pa sve do 5 različitih performansa na riječkome Korzu. Bili smo aktivni i u doba korone, kao i u doba Zimskog odmora učenika 2022. i 2023. godine kada smo naše aktivnosti prenijeli u virtualni svijet.

Ove smo godine doprinos prevenciji vršnjačkog nasilja dali pedagoškom radionicom usmjerenom na ulogu odraslih kao modela ponašanja koji ponekad nesvjesno rezultiraju poticanjem vršnjačkog nasilja. Pritom mislimo na određene obrasce ponašanja koje mladi upijaju od svojih roditelja, obitelji, učitelja i odgajatelja te drugih odraslih uzora iz neposredne okoline. Nekad i oni čija je uloga da nas odgajaju nesvjesno prenose transgeneracijske vrijednosti koje potiču razvoj vršnjačkog nasilja. Odrasli koji ne uvažavaju i podržavaju mladu osobu na koju imaju neposredan utjecaj tu osobu uče da ne uvažava i ne podržava svoje vršnjake i tako se nesvjesno potiče vršnjačko nasilje. Cilj ove radionice bio je, kroz igru uloga, ojačati resurse učenica da uoče nepoželjne obrasce ponašanja kojima ih uče odrasli, kako bi ih mogli promijeniti i zaustaviti taj lanac iskrivljenih životnih vrijednosti koji doprinosi razvoju vršnjačkog nasilja. Radionicu su vodile profesorice Jelena Krpan i Orijana Jeličić.

   

GALERIJA SLIKA ČLANKA

Kontaktirajte nas

Pitajte što Vas zanima i odgovorit ćemo Vam u najkraćem mogućem roku.

KONTAKT INFORMACIJE