NOVOSTI

ZAVRŠENA GRAĐANSKA AKCIJA MULITISENZORIČKI VRT

Ove godine Učenički dom „Podmurvice“ Rijeka dobio je od Riječke nadbiskupije, na dugoročno korištenje, dio gradskog okoliša Mjesnog odbora "Podmurvice" koji je dugo bio zapušten, a predstavljao je prijetnju za sigurnost i zdravlje naših učenika, studenata i zaposlenika, zbog nagomilanog otpada te zmija i komaraca. 

Potaknuti činjenicama o pozitivnim učincima čovjekove interakcije s biljkama i vrtovima, odlučili smo oblikovati Multisenzorički vrt kojime bi se stvorila estetsko-doživljajna vrijednost tog gradskog predjela, ali i povećala kvaliteta života učenika i djelatnika Doma te građana.

Korisnike i volontere se upoznalo s pokrenutom akcijom, ciljevima i očekivanim rezultatima, planiranim hortikulturalnim i edukativnim aktivnostima, dobrobitima od uključivanja u inicijativu i s dosadašnjim aktivnostima Eko doma. Održana su predavanja i radionice o pravilnom održavanju vrta i rukovođenju otpadom nakon čišćenja. Učenici, studenti i zaposlenici UDP učili su o zbrinjavanju otpada, kompostiranju biootpada na praktičnim radionicama o kompostiranju kao jednom od metoda gospodarenja otpadom koje su održali voditeljica projekta Ljiljana Kencel i drugi profesori, te o kompostiranju s efektivnim mikroorganizmima koju je održao dipl. ing. Nedjeljko Jovanović. Ovime se učenike i studente, kao i sve ostale sudionike senzibiliziralo za promišljanje održivog razvoja i odgovorno zbrinjavanje otpada iz okoliša u kojem žive, a sa svrhom njegovanja i pravilnog održavanja Multisenzoričkog vrta. Postavljena je ograda i uređena je staza, a sadnja bilja koje stimuliraju različita osjetila je uključila veći broj učenika i studenata.
Uređenjem takvog terapijskog i multifunkcionalnog vrta, stvoren je prostor za ekološko-edukativne aktivnosti učenika i studenata, ali i hortikulturalni terapijski rad socijalno osjetljivih skupina ljudi čime je proširena i dosadašnja suradnja s udrugama koje okupljaju socijalno isključene skupine (Društvo tjelesnih invalida Grada Rijeke do sada, a planirano za budućnost i s Udrugom oboljelih od multiple skleroze Primorsko-goranske županije te Udrugom slijepih Grada Primorsko-goranske županije). Kroz takav oblik suradnje, učenici i studenti Doma imaju mogućnost za razvoj senzibiliteta i empatije spram socijalno osjetljivih skupina dok bi se, s druge strane, osobama s invaliditetom omogućilo ponovno povezivanje sa zajednicom kroz boravak i rad u Multisenzoričkom vrtu.

Kontaktirajte nas

Pitajte što Vas zanima i odgovorit ćemo Vam u najkraćem mogućem roku.

KONTAKT INFORMACIJE