NOVOSTI

SVEN RENDULIĆ - NAJMLAĐI PČELAR U HRVATSKOJ

U sklopu projekta "Veličanstvenih 12",  odgajatelj Staša Sobolevski je za kutak vrijednosti SVJETIONIK - SAMOPOUZDANJE napravio intervju s našim učenikom pčelarom Svenom Rednulićem.

 

Jesi li želio doći u učenički dom Podmurvice, kakva su tvoja iskustava ?

Da, i to iz dva razloga; blizina doma i moje škole-Tehnička škola kao i sve pohvale prijatelja koji su bili polaznici ovoga doma. Pokazalo se i na mom primjeru da nisam pogriješio pri odabiru jer je ovaj dom mjesto gdje možeš pronaći prijatelja i pomoć ne samo u mojim vršnjacima nego i u odgajateljima i svim djelatnicima Doma.

Odakle dolaziš i kakve hobije imaš?

Dolazim iz Čabra , hobi mi je streljaštvo i pčelarstvo no najviše me veseli tehnička izrada košnica, okvira… i jako puno vremena provoditi u prirodi. Pomažem kad god sam kod kuće i kad mogu u poslovima našega OPG-a. Imamo 10 ovaca, kokice, svinje, pure, piliće, dvije obradive oranice , plastenik, uvijek treba nešto uraditi i tu mi ništa nije teško.

Odakle ljubav prema pčelama?

Moj djed je došao na ideju da se počne baviti pčelarstvom, zajedno smo počeli čitati stručnu literaturu on je odustao, a ja sam nastavio čitati, izučavati… Počeo sam odlaziti kod jednog pčelara koji mi je bio na putu iz osnovne škole do kuće i tako je to krenulo.

Koliko si imao godina kada si se počeo baviti pčelarstvom?

Imao sam 12 godina kada sam se počeo baviti pčelarstvom.

Gdje si nabavio prve pčelinje zajednice, koju vrstu pčela uzgajaš?

Prve pčelinje zajednice nabavio sam u Sisku, to su bile i ostao sam na toj vrsti/ Apis mellifera carnica (Kranjska siva pčela ).

Koliko košnica imaš danas?

Danas imam 17 košnica .

Gdje ih držiš ?

Pčelinjak je smješten na istočnoj strani , cca 80 metara od obiteljske kuće.

Koliko pčela imaš u jednoj košnici ?

Svaka košnica ima različiti broj pčela pa tako u jednoj košnici može biti oko 80 tisuća pčela, 100 trutova, ali samo je jedna matica – kraljica pčela.

Pomaže li ti itko oko bavljenja pčelarstvom?

Pčelarskim poslovima kao što je formiranje rojeva, prikupljanje peludi, prihranjivanje pčela obavljam sam, u fizičkim poslovima pomažu mi djed i otac, a s mamom radim finalne proizvode, propolis, balzame za usne, pergu… tako da smo svi uključeni u pčelarstvo.

Koliko dobiješ meda po jednoj košnici ?

Prinos meda zavisi od vanjskih utjecaja , u najpovoljnijim uvjetima jedna košnica na području Gorskog kotara može donijeti i do 30-tak kilograma meda.

Koje pčelinje proizvode prikupljaš osim meda?

Osim meda prikupljam: pelud, pergu, propolis i vosak.

Planiraš li otvoriti svoj OPG?

Kao što sam već i rekao moja obitelj ima OPG, svaka osoba koja navrši 18 godina može biti nositelj tako da moram sačekati, ali da planiram i volio bi da moj hobi – pčelarstvo preraste u nešto ozbiljne.

Nalaze li tvoji proizvodi kupce?

Sa prodajom svojih proizvoda nema problema imam svoje stalne kupce koji su prepoznali kvalitetu mojih proizvoda. Što više potražnja proizvoda je prevelika za moj proizvodnju.

Dokaz kvalitete je i moje osvojeno drugo mjesto - SREBRNA ŽLICA u međunarodnom natjecanju ocjenjivanja meda u Osijeku od strane Hrvatske gospodarske komore i pohvalnica za najmlađeg pčelara u Hrvatskoj.

Što nalaziš u radu sa pčelama?

U radu sa pčelama najviše nalazim smirenje i čuđenje pčelinjem životu i radu. Kada promatram to sitno biće ne znam kako uspiju napraviti neke stvari ,evo na primjer: svaka njihova rupica iste je veličine u obliku šesterokuta-heksagona. Evo još jedne zanimljivosti: okvir stoji okomito, pčela u svaku tu rupicu stavlja med no on ne iscuri , kako ? Reći ću vam kako -kad stavlja med odmah radi i opnu da med ne curi i tako dok god ne zapuni tu rupicu medom .

I na kraju ovog razgovora jedno zanimljivo pitanje imaš li ti samopouzdanja?

Do samopouzdanja došao sam jer sam učio uz svoje roditelje, učio sam da je važno imati cilj i raditi uporno na njemu i postići ću ono što želim. Naravno sretan sam da u svojoj obitelji i prijateljima imam podršku za svaku inicijativu, ideju, oni me usmjeravaju, uvažavaju moje mišljenje, ali i ja njihove kritike.

GALERIJA SLIKA ČLANKA

KONTAKTIRAJTE NAS


Pitajte što Vas zanima i odgovorit ćemo Vam u najkraćem mogućem roku.

KONTAKT INFORMACIJE