NOVOSTI

SURADNJA S UDRUGOM RIJEKA 21 – UDRUGOM ZA SINDROM DOWN

I ove školske godine nastavljamo s projektom „Tko ne djeluje-sudjeluje!“ čiji je osnovni cilj senzibiliziranje naših učenika na potrebe društveno marginaliziranih skupina.

Prošle je godine projekt bio posvećen podršci slabovidnim učenicima Osnovne škole Pećine, a ove smo godine odlučili pomoći udruzi Rijeka 21- Udruzi za sindrom Down.

 

U organizaciji volonterskog kluba Učeničkog doma „Podmurvice“, brojni učenici i učenice marljivo su izrađivali lutkice i broševe tijekom kreativnih radionica koje je vodila profesorica Jelena Krpan. Svi radovi nastali na radionicama poklonjeni su udruzi Rijeka 21. Oduševljeni našom idejom o suradnji, članovi Udruge pozvali su nas na druženje i prigodne radionice oslikavanja platnenih vrećica u njihovim prostorijama. Desetak učenika i učenica, u pratnji profesorice Orijane Jeličić i profesorice Jelene Krpan, sudjelovalo je na druženjima, a u Dom su se vratili bogatiji za mnoštvo prekrasnih trenutaka i novih prijateljstava.

Jedan od glavnih ciljeva spomenutih radionica bila je i humanitarna prodaja radova na Korzu s namjerom prikupljanja sredstava za rad Udruge. Na Svjetski dan sindroma Down, 21. ožujka, okupili smo se na riječkome Korzu kako bismo zajedno s članovima udruge Rijeka 21 senzibilizirali Riječane na potporu osobama s Down sindromom. Naši su vrijedni učenici uspješno motivirali brojne građane na sudjelovanje u humanitarnoj akciji, a ponosni smo i na činjenicu da su svi radovi, koje smo izradili posebno za tu svrhu, rasprodani. Učenici okupljeni u volonterskom klubu Doma posvetit će svoje vrijeme izradi novih radova i planiranju druženja sa štićenicima Udruge 21, a do naše sljedeće aktivnosti zahvaljujemo svim učenicima, odgajateljima i radnicima Doma koji su pomogli u realizaciji ove hvalevrijedne inicijative. Nakon humanitarne akcije na Korzu naši su se učenici i odgajatelji, zajedno s članovima Udruge, uputili na premijeru dokumentarnog filma Eve Kraljević "Lijepo mi je s tobom, znaš" u kojem autorica govori o tome koliko je njezin život ljepši zbog činjenice da ima sestru s Down sindromom. Film realistično opisuje i sretne trenutke i one manje sretne, no istovremeno gledatelju pomaže u otklanjanju predrasuda o osobama s Down sindromom koje kao društvo nosimo u sebi zbog čega ga toplo preporučujemo svima.  

Prilog o druženju na riječkom Korzu:

http://www.kanal-ri.hr/hr/humano_korzo/2691/2

Za više informacija o sindromu Down i djelovanju udruge Rijeka 21 pogledajte prilog:

http://www.kanal-ri.hr/hr/svjetski_dan_sindroma_down/2684/3

GALERIJA SLIKA ČLANKA

Kontaktirajte nas

Pitajte što Vas zanima i odgovorit ćemo Vam u najkraćem mogućem roku.

KONTAKT INFORMACIJE