NOVOSTI

SADNJA LIVADE ZA ISPAŠU KUKACA U OKVIRU SVJETSKOG POKRETA „MILIJUN VRTOVA ZA OPRAŠIVAČE“

I mi smo, u Učeničkom domu Podmurvice Rijeka, već dugi niz godina svjesni vrijednosti i važnosti kukaca oprašivača za očuvanje života na zemaljskoj kugli. 

Stoga smo se, s našim redovnim aktivnostima u domskom vrtu, pridružili i globalnom pokretu za očuvanje oprašivača  „Milijun vrtova za oprašivače“, nastalom u Sjedinjenim Američkim državama 2015. godine.

Znate li da bez kukaca oprašivača ne bi bilo svakog trećeg zalogaja hrane koji svakodnevno konzumiramo?
Tako važni, a opet se nalaze na rubu izumiranja.  Mnogi razlozi pridonose njihovom nestanku. Međutim, sa sigurnošću znamo da povećanjem broja vrtova, kao izvora njihove hrane, peludi i nektara, pomažemo oživjeti broj, ali i zdravlje kukaca oprašivača.

Za spas ove iznimno važne vrste, ne treba puno, samo vrt i dobra volja, a s obzirom da u našem okolišu raspolažemo s velikom zelenom površinom, odlučili smo jedan dio travnjaka zasaditi biljkama koje vole pčele, leptiri i ostali kukci. Učenici su tijekom ožujka i prvih proljetnih dana, zasijali zaoranu livadu, pridonoseći tako povećanju biološke raznolikosti i dajući svoj doprinos očuvanju kukaca kao temelju naših ekosustava.

S nestrpljenjem očekujemo da zaživi naša zelena gradska oaza koja će svojom raznolikošću biljaka biti cijeli jedan svijet za kukce oprašivače.

Nikolina Pajnić

GALERIJA SLIKA ČLANKA

KONTAKTIRAJTE NAS


Pitajte što Vas zanima i odgovorit ćemo Vam u najkraćem mogućem roku.

KONTAKT INFORMACIJE