NOVOSTI

RAZVIJANJE AKTIVNIH I EKOLOŠKI OSVIJEŠTENIH GENERACIJA KROZ UNAPREĐIVANJE VLASTITIH KOMPETENCIJA

S obzirom da je svrha aktivnosti mobilnosti koje se financiraju u okviru programa Erasmus+ pojedincima pružiti mogućnosti za učenje te podupirati internacionalizaciju i institucijski razvoj škola i drugih organizacija u području odgoja i općeg obrazovanja, Učenički dom Podmurvice Rijeka započeo je 1. rujna 2021. godine Erasmus+ projekt: „Razvijanje aktivnih i ekološki osviještenih generacija kroz unapređivanje vlastitih kompetencija“. U projektu mobilnosti sudjeluju ravnateljica Ljiljana Kencel, psiholog Toni Erdfeld i odgajateljica Barbara Maras, a financiran je bespovratnim sredstvima Agencije za mobilnosti i programe Europske unije.

Projektom planiramo unaprijediti postojeće vještine i znanja te time osnažiti učenike u borbi protiv klimatskih promjena, omogućiti im da usvoje zdrava ponašanja prema okolišu u svakodnevnom životu te im pokazati kako ih primijeniti u svojim zajednicama. Razvijanjem svijesti o važnosti ekologije, s naglaskom na svijest o klimatskim promjenama, cilj nam je osposobiti učenike za donošenje odluka o razvitku društva u budućnosti te ih na taj način učiniti osjetljivima na pitanje važnosti očuvanja okoliša. Kako bi u odgojno-obrazovni rad i u svoju zajednicu implementirali suvremene tendencije u ekologiji i održivom razvoju,  ravnateljica Ljiljana Kencel svoju je mobilnost realizirala u Irskoj („Climate change and global citizenship education“), psiholog Toni Erdfeld na Islandu ("Climate cares! Education for a better environment"), a odgajateljica Barbara Maras u Portugalu („Drama in education“).

Budući da smo 2019. godine stekli zlatni certifikat eko-doma zahvaljujući deset godina sustavnog odgoja i obrazovanja u smjeru ekologije i održivog razvoja, ovim projektom namjeravamo povećati uključivost i raznolikost u realizaciji naših postojećih programa te steći nova znanja koja će nam omogućiti suvremene načine razvijanja svijesti o ekologiji i održivom razvoju. Posebno smo se usmjerili na postizanje veće svjesnosti o važnosti oprašivača za očuvanje okoliša i utjecaja na klimatske promjene među učenicima i djelatnicima naše ustanove te lokalne zajednice. Osim unapređivanja kompetencija koje se odnose na ekologiju i održivi razvoj, projektom mobilnosti unaprijedili smo i vlastite komunikacijsko-jezične, digitalne, kreativne, projektne i upravljačke vještine.

Aktivnosti predviđene projektom sastoje se od predavanja i radionica o urbanom pčelarenju u suradnji s Pčelarskom udrugom „Milutin Barač“ Rijeka, radionica i Forum teatra na temu očuvanja okoliša kroz pomoć oprašivačima i njihovog utjecaja na klimatske promjene, izrade i postavljanja nastambi za solitarne pčele s poučnim natpisima u domskom vrtu te sjetve, sadnje i održavanja površina u okolišu Doma s biljkama za oprašivače. U projekt smo uključili i partnere - Pčelarsku udrugu „Milutin Barač“ Rijeka, Društvo tjelesnih invalida grada Rijeke i Društvo slijepih osoba Primorsko-goranske županije.

Projekt mobilnosti omogućio nam je stjecanje novih kompetencija i unapređivanje postojećih, a već iduće školske godine planiramo ostvariti još jedan kako bismo i dalje bili u tijeku sa suvremenim tendencijama u odgoju i obrazovanju.

GALERIJA SLIKA ČLANKA

Kontaktirajte nas

Pitajte što Vas zanima i odgovorit ćemo Vam u najkraćem mogućem roku.

KONTAKT INFORMACIJE