NOVOSTI

PREDSTAVLJEN PROJEKT “KORAK U BOLJI SVIJET” I OTVARANJE IZLOŽBE U GALERIJI PRINCIPIJ

U četvrtak, 29. studenog 2018. godine, u prostoru galerije Principij učenici i djelatnici Učeničkog doma “Podmurvice” Rijeka svečano su javnosti predstavili projekt "KORAK U BOLJI SVIJET", s ciljem podizanja svijesti o važnosti prevencije međuvršnjačkog nasilja, ali i promicanju tolerancije, kompromisa te svih vrlina koje ovo društvo čine humanijim mjestom.

Prvu fazu projekta čini istoimena izložba učeničkih radova iz područja likovne umjetnosti.

Autori radova su: Petra Tončić, Gabrijela Pahlić, Iva Ribarić, Matija Vižintin, Roko Paparić, Ema Arih, Adrian Poldrugo, Ema Badurina, Sabina Alić, Valentina Tomaško, Kristina Rožman i Roko Valenta i učenici OŠ Fran Franković Drenova. U programu otvaranja sudjelovali su učenici skupine Tihana: Izabela Kokorović ( voditeljica priredbe ), Nina Smoković, Gabrijela Cvitković, Paola Lupić, Marin Tomljanović i Simon Malnar, učenici glazbene skupine Marta Keko i Mihael Žipovski, učenica dramsko-recitatorske skupine Ivana Flego i predstavnica Vijeća učenika Maja Krstinić. Na otvorenju su bila prezentirana 2 video uratka. Autorica jednog je učenica Doma Sara Šporer, a drugog volonteri Udruge Terra.
Zatim slijedi malonogometni turnir koji će se s istim ciljem održati 7. prosinca na domskom igralištu te stručna tribina u Gradskoj vijećnici 11. prosinca u 10 sati. Zahvaljujući nizu humanih aktivnosti, našem je Učeničkom domu 2014. godine pripala Godišnja nagrada Luka Ritz - za promicanje tolerancije i škole bez nasilja. Postali smo tada prvim i jedinim učeničkim domom dobitnikom jednog takvog priznanja koje apostrofira sve vrijednosti koje nastoje promicati kako bi i sami postali kreatorima društva u kojem nema mjesta za predrasude, stigmatiziranje, ignoriranje, a svakako ne za nasilje. Ovaj je projekt nastavak naših nastojanja da, zajedno s članovima zajednice u kojoj djelujemo, stvaramo preduvjete za humanije društvo.
Multidisciplinarnim pristupom projektu, nastojali smo potaknuti razmjenjivanje iskustava i razmišljanja vezana uz izazove koji su vječito prisutni kada se govori o temi nasilja, neprihvatljivih vrsta ponašanja te egocentrizmu koji u posljednje vrijeme uzima maha. Temu nasilja potrebno je sustavno otvarati, a učenici i djelatnici Učeničkog doma “Podmurvice” Rijeka, na čelu s ravnateljicom Ljiljanom Kencel, i ovog su puta nastojali izaći iz vlastitih okvira u lokalnu zajednicu kako bi iznova skupa promišljali o uzrocima i dugoročnim posljedicama koje nasilje ostavlja.

KONTAKTIRAJTE NAS


Pitajte što Vas zanima i odgovoriti ćemo Vam u najkraćem mogućem roku.

KONTAKT INFORMACIJE