NOVOSTI

NASLJEDSTVO OBITELJI BLEČIĆ

U četvrtak 17. i srijedu 23. ožujka realizirali smo s učenicima radionicu „Nasljedstvo obitelji Blečić“ povodom eTwinning projekta Veličanstvenih 12. Radionica je bila koncipirana kao LARP (live action role-playing) igra, inspirirana nordijskim LARP-om The Family Andersson.

Na ovoj su edukativnoj igri učenici morali putem igre uloga odigrati simuliranu situaciju obiteljskog okupljanja na ostavinskoj raspravi. Učenici su dobili scenarije za likove na kojima je pisalo što njihov lik želi od nasljedstva te u kakvom je odnosu s drugim likovima. Specifičnost ovog LARP-a jest to što umjesto toga da jedan igrač glumi jednog lika, dva igrača dijele jednog lika te se izmjenjuju na sceni. Cilj igre „Obitelj Andersson“, ili u našem slučaju „Obitelji Blečić“, jest komunikacija između likova i pokušaj dogovora te je stoga naglasak na obiteljskoj dinamici u kojoj su komplicirani odnosi i u kojoj svaki lik ima već određene želje i predrasude prema ostalima zbog kojih je otežana mogućnost zajedničkog odlučivanja.

S obzirom na to da se igra s 5 likova (plus voditelji koji igraju ulogu obiteljskog odvjetnika) radionice su bile ograničene na 10 učenika. Oba su termina popunila sva mjesta, te je sudjelovalo sveukupno 20 učenika, pod vodstvom odgajateljica Vitas i Mežnarić. Osim što su vodile, odgajateljice su i prilagodile likove i scenarij za naše potrebe, zato učenici nisu igrali kao obitelj Andersson već obitelj Blečić.

LARP smo odabrali za ovu drugu radionicu u nizu četiri radionica projekta pod nazivom „Svjetionik“ jer smo smatrali da se ovim oblikom najbolje obilježavaju vrijednosti ova tri mjeseca: iskrenost, samopouzdanje i ljubav. Ljubav zbog obiteljske dinamike koja je poanta Obitelji Andersson. Samopouzdanje zbog toga što igre uloga pomažu u razvijanju samopouzdanja, te LARP-ovi kao takvi su mnogim introvertiranim igračima pomogli u razvijanju komunikacijskih vještina i međuljudskih odnosa. Iskrenost je zanimljiva u ovome kontekstu jer se naši učenici skrivaju iza nekih drugih likova, koji imaju svoje želje za koje se učenici moraju izboriti u razgovoru s ostalima te biraju kako će nešto odglumiti.

Učenici su istaknuli kako im je ovo bilo prvi puta da su igrali nešto ovakvog oblika i da je ovo bilo prvi put da su čuli za LARP. Istaknuli su kako im je radionica bila zanimljiva, nešto novo, interesantno, zabavno, drukčije od ostalih radionica i igri u domu, a dobili smo i upite kad ćemo opet organizirati nešto slično.

 

GALERIJA SLIKA ČLANKA

KONTAKTIRAJTE NAS


Pitajte što Vas zanima i odgovorit ćemo Vam u najkraćem mogućem roku.

KONTAKT INFORMACIJE