NOVOSTI

MAŠKARE POD KLJUČEM U UČENIČKOM DOMU PODMURVICE

Ljubav je vrijednost koja ima razne oblike, ne samo one romantične, obiteljske i platonske. Ljubav možemo iskazati i prema njegovanju tradicije, u ovome kontekstu, tradicije maškara u Rijeci i okolici. Htjeli smo napraviti aktivnost kojom ćemo obuhvatiti tradicijske maske i razne karnevalske običaje, kako lokalnih krajeva, tako i na svjetskoj razini. Tako je nastala escape room igra (“bijeg iz sobe”) na temu maškara ili “Maškare pod ključem” povodom eTwinning projekta Veličanstvenih 12.

U ovoj radionici, skriven pod ključem, nalazio se mali slatki svežanj za igrače. Oni su trebali riješiti niz zagonetki i mozgalica, koristeći se svime u prostoriji, kako bi došli do ključa. Dočekali su ih zadaci poput memory igre s maskama iz commedia dell’arte, puzle gdje su trebali složiti različite zvončare, križaljka koja je ispitivala znanje o maškarama (poput toga što su pokladnice, koje se godišnje doba veže uz maškare, drugi naziv za maškare i slično), povezati hrvatske gradove s terminima za maškare koje koristimo te još štošta drugo. Escape room, kao i potraga za blagom, uvijek je popularna aktivnost u našem domu, stoga je bio veliki interes učenika za sudjelovanjem. S obzirom na prirodu igre i epidemiološke mjere, timovi su bili ograničeni na maksimalno 5 igrača, stoga smo imali više termina kako bi što više učenika moglo sudjelovati. Na kraju, zbog velikog interesa, umjesto predviđenih 6 termina radionica, realizirali smo na kraju 8 sa sveukupno 32 učenika.

Učenici su generalno bili izrazito zadovoljno s aktivnosti, dobro se zabavili, nešto novo naučili o maškarama, te nas već pitali kad će biti idući escape room što naše voditeljice Mariju Čemeljić-Salopek, Antoniju Mežnarić, Nikolinu Pajnić i Dolores Vitas izrazito veseli.

GALERIJA SLIKA ČLANKA

KONTAKTIRAJTE NAS


Pitajte što Vas zanima i odgovorit ćemo Vam u najkraćem mogućem roku.

KONTAKT INFORMACIJE