NOVOSTI

KROZ LANAC RAZLIČITOSTI OBILJEŽEN DAN SINDROMA DOWN

Učenički dom Podmurvice Rijeka i Udruga za sindrom Down Rijeka 21 uspješno njeguju dugogodišnju suradnju. Aktivnosti obilježavanja ovog dana posvećenog podizanju svijesti o potrebi inkluzije osoba sa sindromom Down ujedinili smo u projekt naziva „Lanac različitosti 2021“ koji provodimo u sklopu posebnog programa „Škola životnih vještina“.

Projekt „Lanac različitosti 2021“ posvećen je podizanju svijesti o izazovima odrastanja djece i mladih sa sindromom Down. Naziv „Lanac različitosti“ motiviran je idejom o različitosti njihova DNK lanca te idejom o  „rasparenim čarapicama“ kao simbolom osoba sa sindromom Down koje su jedinstvene po svojoj različitosti, koje su sveprisutne u našem društvu, ali su ipak iz njega isključene. Broj 21, koji je dodatno istaknut u broju 2021. godine, nadovezuje se na ideju o 21. kromosomu kao bitnom obilježju sindroma Down. Naime, prosječno jedno od 650 novorođene djece rađa se sa sindromom Down, odnosno s kromosomskim poremećajem koji nastaje uslijed viška 21. kromosoma ili dijela tog kromosoma u svakoj tjelesnoj stanici. Taj poremećaj sprječava normalan fizički i mentalni razvoj djeteta. Sindrom Down može se javiti u bilo kojoj obitelji, bez obzira na starost, zdravlje roditelja, ekonomsku situaciju i način života.
Lanac različitosti kao ideju preuzeli smo od umjetnice Mejre Mujičić, autorice umjetničke instalacije „Čaraposkulptura“. Instalaciju je napravila koristeći čarapice koje su gledatelji donirali prilikom dolaska na predstavu „Gdje su nestale čarapice?“ posvećenu djeci sa sindromom Down. Njezinu ideju planirali smo prenijeti na riječki Korzo i pružiti priliku svim građanima Rijeke da budu dio ove priče usmjerene prema podizanju svijesti o sindromu Down i skretanju pažnje na važnost adekvatne integracije djece sa sindromom Down u sve aspekte društva. Međutim, zbog epidemiološke situacije, lanac je izrađen i izložen u prostoru Učeničkog doma. Zahvaljujući suradnji s Osnivačem, Primorsko-goranskom županijom, koja je prepoznala važnost Projekta i pružila podršku pozivajući odgojno-obrazovne ustanove na priključivanje, odazvale su se mnoge ustanove. Naš lanac različitosti nastavio je rasti virtualnim putem i na taj način obuhvatio je široku publiku. Našoj akciji odazvali su se:

•    Dom učenika Sušak 
•    Učenički dom ŽTŠ Moravice
•    Prva riječka hrvatska gimnazija 
•    Ekonomska škola Mije Mirkovića 
•    Prirodoslovna i grafička škola Rijeka 
•    Dječji vrtić „Snježna Pahulja“ Fužine
•    Društvo naša djeca Fužine
•    Osnovna škola Mate Lovraka Petrinja

Njihove virtualne dijelove Lanca različitosti, kao i brojne poruke podrške, ispisali smo u obliku fotografija koje smo objesili na naš lanac različitosti. Instalacija je pritom obogaćena na vrlo kreativan način te se ovom prilikom još jednom zahvaljujemo svim sudionicima i suradnicima na volji i trudu da zajedno s nama šire važnu poruku o inkluziji djece sa sindromom Down.
 
Ovaj dio projekta uspješno je završen, a sljedeća aktivnost je izrada e-knjige koju ćemo oblikovati od svih prikupljenih materijala suradnika te obogatiti brojnim fotografijama nastalim tijekom dosadašnjih aktivnosti projekta „Lanac različitosti 2021“. Jedan primjerak ove simbolične knjižice ispisat ćemo i predati članovima Udruge Rijeka 21. To planiramo učiniti prigodno, na Svjetski dan kreativnosti i inovacija 21. travnja, kako bismo sa svojim suradnicima na kreativan način pokazali da želimo mijenjati društvo u kojem živimo i da ćemo se zajedno truditi da se osobe sa sindromom Down osjećaju ugodnije te da u svojoj okolini nikada ne ostanu samo dio „rasparenog para“.

 

KONTAKTIRAJTE NAS


Pitajte što Vas zanima i odgovorit ćemo Vam u najkraćem mogućem roku.

KONTAKT INFORMACIJE