NOVOSTI

DANI ZAHVALNOSTI ZA PLODOVE ZEMLJE – U ZNAKU ŽIRA!

Ovogodišnji Dani zahvalnosti za plodove zemlje su imali pomalo neuobičajenu temu a to su nekonvencionalne krušarice, koje su se kao hrana ljudima koristile tijekom određenih životnih razdoblja.

U mnoštvu zamjenskih krušarica iz prirode, pažnju nam je zaokupio žir.

Žir je, kao plod hrasta i bukve i u Hrvatskoj veoma rasprostranjen, a neki od podataka govore da se žir, uz neke druge orašaste plodove, koristio u prehrani ljudi i puno prije konvencionalnih žitarica, naročito u siromašnijim krajevima i oskudnijim vremenima. Pisane tragove o njegovom korištenju u prehrani nalazimo u I. stoljeću, a u hrvatskim krajevima, koji su bili siromašni žitorodnim površinama, u krušne se smjese, osim žitarica, dodavalo i brašno drugih biljaka, na primjer rogačevo i žirovo brašno. 
Na temelju istraženih podataka osmišljen je projekt „Žir“ koji su, tijekom mjeseca listopada, vodile odgajateljice Marija Čemeljić-Salopek i Nikolina Pajnić. Dobiti brašno od plodova žira, nije nimalo jednostavan proces već on zahtjeva njegovo branje, čišćenje, odgorčavanje, sušenje, mljevenje kako bi kasnije bio spreman za korištenje.
Kako bi motivirali učenike za branje žira, koji će kasnije biti upotrjebljen za izradu brašna, organizirano je natjecanje u kojem su učenici bili zaduženi da sakupe žir u kraju iz kojeg dolaze. Usput su trebali propitati starije ukućane o načinima korištenja žira ili nekih drugih nekonvencionalnih krušarica u prehrani ljudi. Učenici su tako sakupili više od dvadeset kilograma žira, a odgojna skupina koja ga je prikupila najviše, bila je nagrađena.
Učenici su zatim, s odgajateljima, odabrali zeleni i zdravi žir kojeg su očistili od kapica i kore. Osim očišćenog žira, rezultat aktivnosti je bilo druženje i razgovor kroz koji su učenici imali mogućnost razvijati ekološku svijest i važnost očuvanja prirodne baštine i običaja.
Kapice, skinute s naših žireva, nisu bačene već su iskorištene u kreativnoj radionici Likovno-dizajnerske skupine, koja je pod vodstvom odgajateljice Dijane Janković, strpljivo bojala kapice u jesenje boje i izradila prigodni pano kojim su također obilježeni „Dani zahvalnosti za plodove zemlje“
S obzirom da je žir gorak, radi tanina kojeg sadrži, prije sušenja je zahtijevao namakanje i prokuhavanje kako bi se otklonila njegova gorčina. Taj je dio procesa tražio i podršku domskih kuharica i ostalih djelatnika koji su rado pomogli kada je, danju i noću, trebalo mijenjati vodu. Odgorčeni žir je zatim sušen u domskoj kuhinji, u toploj pećnici, a nakon što je bio dovoljno osušen, slijedilo je njegovo mljevenje i prosijavanje.
Gotovo brašno, spremno je čekalo marljive ruke naših učenika koji su u radionici 24. listopada mijesili i izrađivali slatke kifilice, koje su zatim poslužene na ručku, za sve učenike i djelatnike. Tijekom dana, svim učenici je prezentiran proces dobivanja žirovog brašna, koje je upotrijebljeno u radionici, pri čemu je istaknuto važno mjesto koje je žir imao u prehrani naših predaka, a po svojim prehrambenim i ljekovitim svojstvima te dostupnosti bi zasigurno trebao imati svoje mjesto i u suvremenoj ljudskoj prehrani.

KONTAKTIRAJTE NAS


Pitajte što Vas zanima i odgovoriti ćemo Vam u najkraćem mogućem roku.

KONTAKT INFORMACIJE