NOVOSTI

DANI ERASMUSA

Osnovna škola Podmurvice, Dječji vrtić Rijeka, OŠ Ivana Gorana Kovačića Vrbovsko, Osnovna škola Dr. Branimira Markovića Ravna Gora i naš Dom, odlučili smo zajedno proslaviti Erasmus dan te predstaviti svoje projekte jedni drugima i javnosti s ciljem razmjene iskustava u provedbi projekata. Dani Erasmusa (Erasmus Days), prigodna su godišnja proslava programa Erasmus+, najvećeg programa Europske unije namijenjenog obrazovanju, osposobljavanju, mladima i sportu.

Osnovna škola Podmurvice je organizirala Erasmus dan te je ugostila dio primorsko-goranskih odgojno-obrazovnih ustanova koje provode Erasmus projekte. Psihologinja te škole, Nada Kegalj, istaknula je da je Erasmus program najveći program Europske unije koji je usmjeren na obrazovanje, osposobljavanje, te na mlade i na sport.
Osnovna škola Podmurvice provodi svoje projekte pod nazivom »Centar za osobni rast i razvoj: Biti drugačiji!« u kojem se bavi unapređenjem rada s darovitim učenicima. U drugom projektu »Art & Literature in Education’s Nature! Is it an A.L.I.E.N?« bavi se umjetnošću i književnošću u obrazovanju. Osnovna škola Dr. Branimira Markovića iz Ravne Gore sudjeluje u projektima »Music to all« i »Mindfulness vještinama i igrama do mentalnog zdravlja«, Dječji vrtić Rijeka uspješno provodit će projekte školskog partnerstva »Bez umjetnosti nema inovacija«, a Osnovna škola Ivana Gorana Kovačića iz Vrbovskog provodi projekt o »Dobrom načinu uspješnog svađanja među djecom«.

Dječji vrtić Rijeka i Osnovna škola Podmurvice ujedno su i nositelji Erasmus akreditacije za razdoblje od 2021. do 2027. koja im omogućuje lakše prijavljivanje na natječaje, odnosno samo prijavljuju daljnje aktivnosti.

Psiholog našeg Doma, Toni Erdfeld, predstavio je Erasmus plus projekt »Razvijanje aktivnih i ekološki osviještenih generacija kroz unapređivanje vlastitih kompetencija« u sklopu aktivnosti K1, kojim unapređujemo vještine i znanja u stvaranju svijesti o okolišu u Domu, a cilj nam je osnažiti mlade u borbi protiv klimatskih promjena. To ćemo postići kroz brojne aktivnosti usmjerene na osvještavanje važnosti oprašivača, posebice pčela i urbanog pčelarstva, a dio aktivnosti provodit ćemo kroz dramsku formu Forum teatra.

Tečajevi koji će pohađati djelatnici našeg doma su sljedeći:

"CLIMATE CARES! EDUCATION FOR A BETTER ENVIRONMENT", (travanj, 2022., psiholog Toni Erdfeld) i GREEN MINDS - GREAT MINDS (travanj, 2022., ravnateljica Ljiljana Kencel) - kojima će steći kompetencije kako razviti stvarnu svijest o okolišu u Domu i kako poboljšati i primijeniti ekološko razmišljanje i brigu o okolišu u odgojnoj skupini, kako osnažiti djecu u borbi protiv klimatskih promjena, prilagoditi zdrave navike na planeti u svakodnevnom životu, kao i pokazati im kako primijeniti iste u svojim zajednicama.
Tečaj "DRAMA IN EDUCATION" (travanj, 2022., odgajateljica Barbara Maras) kojim će steći kompetencije iz područja teatrologije. Tečajem je predviđeno stjecanje vještina uporabe dramske forme kako bi se moglo podučavati specifična znanja uz interaktivno učenje unutar izmišljenog fiktivnog konteksta, a primijenit će se za rad s učenicima na ekološkim temama.

Razvijanjem svijesti o važnosti ekologije, s naglaskom na svijest o klimatskim promjenama, osposobit ćemo učenike za donošenje odluka o razvitku društva u budućnosti te ih učiniti osjetljivima na pitanje važnosti očuvanja okoliša.

 

Iz medija i vanjskih poveznica:

https://www.novilist.hr/rijeka-regija/rijeka/u-os-podmurvice-obiljezen-erasmus-dan/?meta_refresh=true

https://kanal-ri.hr/pgz/mentalno-zdravlje-ucenika-umjetnost-i-uspjesno-vladanje-teme-su-erazmus-dana

https://www.youtube.com/watch?v=KhxkQbjiJas

http://os-podmurvice-ri.skole.hr/?news_hk=1&news_id=2079&mshow=1034#mod_news

https://www.rijeka.hr/obiljezen-erasmus-dan-u-osnovnoj-skoli-podmurvice/

GALERIJA SLIKA ČLANKA

KONTAKTIRAJTE NAS


Pitajte što Vas zanima i odgovorit ćemo Vam u najkraćem mogućem roku.

KONTAKT INFORMACIJE