NOVOSTI

BRZI TEČAJ MEDIJSKE PISMENOSTI

„Brzi tečaj medijske pismenosti“ projekt je posebnog programa „Škola životnih vještina“ Učeničkog doma Podmurvice Rijeka kojeg vode profesorice Orijana Jeličić, Jelena Krpan i Barbara Maras. Ovaj projekt, posvećen podizanju svijesti o važnosti medijske pismenosti, motiviran je Danima medijske pismenosti koje je, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija i Ministarstva znanosti i obrazovanja, organizirala Agencija za elektroničke medije i Ured UNICEF-a za Hrvatsku u suradnji s brojnim drugim partnerima. Službeno trajanje ovogodišnjih Dana medijske pismenosti previđeno je od 19. do 25. travnja,  no s obzirom na epidemiološke mjere, aktivnosti su se provodile do kraja svibnja.

Kao profesorice koje vode program „Škola životnih vještina“, usmjeren prema poticanju aktivnosti učenika na promjene u društvu, uočile smo potrebu poticati odgovorno ponašanje naših učenika u ovom aspektu života koji utječe na našu svakodnevnicu i definira nas kao ljude. U suradnji s učenicima, izradili smo dva digitalna letka od kojih smo jedan nazvali „Internetski bonton“, a u njemu su opisana pravila lijepog ponašanja u online okruženju. Drugi letak donosi savjete roditeljima o korištenju društvenih mreža (s naglaskom na opasnosti kojima su mladi izloženi tijekom korištenja društvenih mreža), a njegova posebnost je u tome što su savjete ponudili sami učenici zamišljajući se u ulozi roditelja. Uz ove letke, koje smo uspješno završili, započeli smo i dvije važne aktivnosti, a to su izrada prezentacije za roditelje i digitalna brošura namijenjene svima koji žele prošiti svoje znanje o medijskoj pismenosti. Nažalost, zbog objektivnih okolnosti nismo bili u mogućnosti dovršiti našu prezentaciju i brošuru do kraja svibnja, no to ne znači da odustajemo od naših aktivnosti, već štoviše, potrudit ćemo se da i prezentacija i brošura budu kvalitetne i korisne, kako roditeljima naših učenika, tako i nama odgajateljima, našim učenima  i svima zainteresiranima koji žele razvijati medijsku pismenost kao jednu od ključnih kompetencija 21. stoljeća.

Poruka koju donosimo kao zaključak naših dosadašnjih aktivnosti projekta „Brzi tečaj medijske pismenosti“ namijenjena je roditeljima,  a glasi: „Iznimno je važno da budete upoznati s rizicima društvenih mreža (i medija općenito), da razgovarate sa svojom djecom o opasnostima i da ih potičete na odgovorno ponašanje, posebice u digitalnom okruženju“. Potičemo vas da posjetite portal https://www.medijskapismenost.hr/ gdje se možete detaljnije upoznati s osnovnim pojmovima medijske pismenosti, a također možete pronaći i edukativne materijale namijenjene roditeljima.

Savjeti roditeljima iz perspektive učenika - letak

Internetski bonton letak

GALERIJA SLIKA ČLANKA

KONTAKTIRAJTE NAS


Pitajte što Vas zanima i odgovorit ćemo Vam u najkraćem mogućem roku.

KONTAKT INFORMACIJE