NOVOSTI

Saznajte što je aktualno u Učeničkom dom "Podmurvice".SVJETSKI DAN VODA - GALERIJA

Prošlog tjedna smo obilježili Svjetski dan voda virtualnom izložbom fotografija. Najviše vam se svidjela fotografija s pjesničkim naslovom: "Svaki put kad pogledam u more vidim tebe kako nestaješ pri obzoru" naše učenice Noemi Šepac. Veliku galeriju prekrasnih fotografija pogledajte na ovoj poveznici.

PROČITAJ VIŠE

MURVIN USKRS

Kako murva može postati ekoosnova u ukrašavanju domskog prostora? Iskorištavanjem panja i grana za uskršnje dekoracije. Stari murvin panj postao je pritom živopisno postolje za gnijezdo, dok su orezane grane murve poslužile za ukrašavanje i dekoriranje uskršnjih vaza.

PROČITAJ VIŠE

PRIPREMA TLA I SIJANJE BILJAKA ZA OPRAŠIVAČE

Učenički dom Podmurvice Rijeka okružen je s 5000 m² zelenih površina na kojima je zasađeno različito cvijeće, grmlje i drveće. U proljeće, kada sve propupa, procvjeta i zamiriše, naši grmovi ružmarina, lavande, smilja, kadulje i drugog mediteranskog bilja postaju pozornica za simfoniju zujanja različitih kukaca oprašivača. Mnogi od njih pronašli su dom u jednom od dvaju ručno izgrađenih hotela za kukce. Okoliš smo odlučili obogatiti novim biljkama koje će privući još više oprašivača i doprinijeti očuvanju našeg ekosustava i bioraznolikosti. 

PROČITAJ VIŠE

KROZ LANAC RAZLIČITOSTI OBILJEŽEN DAN SINDROMA DOWN

Učenički dom Podmurvice Rijeka i Udruga za sindrom Down Rijeka 21 uspješno njeguju dugogodišnju suradnju. Aktivnosti obilježavanja ovog dana posvećenog podizanju svijesti o potrebi inkluzije osoba sa sindromom Down ujedinili smo u projekt naziva „Lanac različitosti 2021“ koji provodimo u sklopu posebnog programa „Škola životnih vještina“.

PROČITAJ VIŠE

LANAC RAZLIČITOSTI

Uoči Dana sindroma Down, koji se obilježava 21. ožujka, započeli smo s projektom „Lanac različitosti“ s ciljem podizanja svijesti naših učenika o sindromu Down.

PROČITAJ VIŠE

OBOJALI SMO KORZO U ROZO

Prigodnim performansom na riječkom Korzu obilježili smo 24. veljače, Dan ružičastih majica - Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja! Svojim dolaskom na Korzo, podršku projektu iskazale su zamjenica župana Marina Medarić i pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje, mr.sc. Edita Stilin. Performans se izveo s manjim brojem učenika i uz poštivanje epidemioloških mjera.
 

PROČITAJ VIŠE

INTERVJU: GOSPODIN EMIL - ČOVJEK INSPIRACIJA

Dragi učenici, roditelji, djelatnici i suradnici:

živimo u čudnim vremenima koje često nazivaju “NOVO NORMALNO”; učenici su često na online nastavi jer škole mijenjaju modele nastave zbog zdravstvenih razloga, javnost negoduje zbog zatvorenih kafića i restorana, kod mnogih se javljaju (realni i nerealni) strahovi i pesimizam… teško je učenicima, roditeljima, nastavnicima, institucijama, možemo sažeti – SVIMA!
Ipak, postoji jedan poseban čovjek kojeg je naša učenica Alenka Vesel poželjela intervjuirati… Čovjek koji progovara o “novom normalnom” u svom životu, a kojem je ime Emil Mandarić. 
Nadam se da ćemo se svi zaraziti ovim pozitivnim vibracijama i optimizmom koji su nam svima prijeko potrebni, sada i zauvijek!

ravnateljica: Ljiljana Kencel

PROČITAJ VIŠE

SADNJA MURVI U NAŠEM OKOLIŠU

U okolišu doma smo u sklopu projekta Eko(murvo)logija zasadili šest sadnica murvi i sada ih imamo ukupno 18, različitog oblika, starosti, veličine i sorti. 

PROČITAJ VIŠE

POTRAGA ZA SLATKIM SRCEM

U utorak, 16. veljače, imali smo radionicu “Potraga sa slatkim srcem” povodom Mjeseca ljubavi. Učenici su u malim grupama i u različitim terminima imali priliku odgonetati zagonetke koje su ih vodile po učionici u potrazi za skrivenom slatkom nagradom. U grupi po maksimalno četiri učenika i prateći epidemiološke mjere, mogli su se okušati u ovoj igri koju su vodile odgajateljice Marija Čemeljić-Salopek, Antonija Mežnarić i Dolores Vitas. Sveukupno je sudjelovalo pet timova, odnosno šesnaest učenika.

PROČITAJ VIŠE

ZA SIGURNIJE PONAŠANJE NA INTERNETU

U sklopu programa prevencije nasilja i rizičnih ponašanja, svake godine u našem Domu obilježavamo i Dan sigurnijeg interneta. Ove godine su naši učenici, ravnateljica, odgajatelji i stručna služba sudjelovali u edukaciji Centra za sigurniji Internet, 9.02.2021.

PROČITAJ VIŠE

VELJAČA - MJESEC LJUBAVI

Ljubav je u zraku, u tjednu Valentinova. Dok odbrojavamo dane do 14. veljače, razmišljamo kako pokazati ljubav onima koji su nam najvažniji – toplim zagrljajem, posebnom večerom, šetnjom u prirodi, odlaskom na izlet, posebnim poklonomiz kućneradinosti… No svakako najposebniji načini izražavanja ljubavi jesu riječ, slika i glazba. Stoga ćemo vam ove godine, kroz mjesec ljubavi, poručiti ljubav upravo na taj način.

PROČITAJ VIŠE

MEĐUNARODNI DAN ZAGRLJAJA

Kada ste u zadnje vrijeme nekoga zagrlili? - Onako, čvrsto i iskreno. 

Volite li se grliti? 

Znate li da grljenjem iskazujemo svoje emocije, 

a čak i čuvamo zdravlje?

Sigurno se i sami osjećate sretno kada  vas netko zagrli 

ili vi zagrlite nekoga. 

PROČITAJ VIŠE

ČESTITKA 2021.

U ovo blagdansko vrijeme neka vam saonice sreće

donesu najljepše želje: radost, ljubav i veselje.

Neka sreća i blagoslov do vas svrate

i vječno vas prate!

PROČITAJ VIŠE

DONESI PRAVU ODLUKU!

MJESEC BORBE PROTIV OVISNOSTI  15.11. – 15.12. 

Svake godine, pa tako i ove, od 15. studenog do 15. prosinca obilježavamo Mjesec borbe protiv ovisnosti u sklopu programa prevencije  ovisnosti. Time se želimo prisjetiti na globalni problem ovisnosti i naglasiti da njegovo iskorjenjivanje zahtjeva uključenost cijele zajednice u osmišljavanju učinkovitog programa prevencije, edukacije, ranog otkrivanja i liječenja ovisnika.

PROČITAJ VIŠE

OTKRIJ SVOJU IDEALNU DESTINACIJU ZA S(L)JEDEĆE PUTOVANJE

Dok čekamo da se smiri situacija u svijetu, ne znači da ne moramo sanjati o budućim putovanjima. Koja je vaša idealna destinacija, po našoj procjeni? Odgajateljice Klara Cvetković, Antonija Mežnarić i Dolores Vitas priredile su za vas zabavan kviz koji možete riješiti iz sigurnosti svoje sobe i otkriti svoje s(l)jedeće putovanje.

https://www.opinionstage.com/klara12/otkrij-svoje-s-l-jede%C4%87e-putovanje

PROČITAJ VIŠE

MEĐUNARODNI DAN OSOBA S INVALIDITETOM

U čitavom se svijetu 3. prosinca obilježava Međunarodni dan osoba s invaliditetom. U našem Domu svake se godine kontinuirano obilježava taj dan, koji se zapravo proširuje u cjelogodišnji rad na metnorskim razinama, kao i posebnim programima i programima prevencije.

PROČITAJ VIŠE

EKO(murvo)LOGIJA

Budući da je naš Učenički dom smješten u naselju Podmurvice, čiji naziv nosi i naša Ustanova koja posjeduje najljepše i najstarije primjerke murve (duda) koji polako odumiru, započeli smo s međunarodnim projektom obnove murvi pod nazivom EKO(murvo)LOGIJA.

PROČITAJ VIŠE

MEĐUNARODNI DAN BORBE PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA NA KORZU

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, učenice Učeničkog doma Podmurvice Rijeka i voditeljica posebnog programa Škola životnih vještina, profesorica Barbara Maras, sudjelovali su u kampanji “Bitna si” kojoj je cilj ukazati na važnost prevencije nasilja nad ženama. U sklopu kampanje, učenice su ispred Radio Rijeke ispisale kredom poticajne poruke kako bi osnažili žene te senzibilizirali javnost na problem nasilja nad ženama.

PROČITAJ VIŠE

„BOŽIĆ DOLAZI S NAJLJEPŠIM PJESMAMA, BOŽIĆ DOLAZI TIHO NA PRSTIMA…“

„Božić dolazi s najljepšim pjesmama, Božić dolazi tiho na prstima…“
Ova godina bila je pravi izazov svima, no unatoč tome, odlučili smo je prigodno ispratiti, u nadi da će sljedeća biti bolja.
Božić se bliži, više nego ikad želimo ga provesti u toplini doma sa svojim najbližima, a da doživljaj bude potpuniji pobrinuli su se učenici Doma koji su u sklopu drugog "Četvrtka online" napravili top listu najljepših božićnih pjesama.
 

PROČITAJ VIŠE

ČETVRTKOM ONLINE

Tjeralicom za invazivnim vrstama započeta je aktivnost “Četvrtkom online“. Tjeralica je raspisana 19. studenog i objavljena je u domskim Viber grupama za učenike. Motivirala ih je da u rekordnom roku prepoznaju, pronađu, iskopaju i donesu na domsku portu stabljiku biljnog  „zločinca“ . Tamo ih je čekala slatka nagrada. Prvi korak je bilo rješavanje slikovne križaljke i otkrivanje invazivne biljke u okolišu doma, a zatim pronalaženje i čupanje.

PROČITAJ VIŠE

KONTAKTIRAJTE NAS


Pitajte što Vas zanima i odgovoriti ćemo Vam u najkraćem mogućem roku.

KONTAKT INFORMACIJE