NOVOSTI

Saznajte što je aktualno u Učeničkom dom "Podmurvice".POD SUNCOBRANOM

Radionica "Pod suncobranom" održana je 10. svibnja u cilju poticanja triju vrijednosti - slobode, kreativnosti i humora u svakodnevnom životu i radu učenika. Okupili smo se u atriju našeg doma te razgovarali o važnosti triju vrijednosti i načinima kako ih razvijati.

PROČITAJ VIŠE

45. REGIONALNA DOMIJADA – VRHUNSKI NASTUP NAŠIH SPORTAŠA

U petak 08.04.2022. održan je sportski dio 45. regionalne Domijade u organizaciji našeg doma. Na sportskim terenima SRC „3. maj“ na Kantridi održana su natjecanja u Malom  nogometu, Streljaštvu (M i Ž) i Stolnom tenisu (M i Ž).U dvorani na Zametu održana je Košarka (M), a u dvorani na Trsatu bio je Badminton (M i Ž) i Odbojka (Ž). U našem domu održano je natjecanje u Šahu (M i Ž).

PROČITAJ VIŠE

USPJEŠAN NASTUP U KULTURI NA 45. REGIONALNOJ DOMIJADI

U Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, 4. travnja 2022. godine, održan je kulturni dio 45. regionalne Domijade u organizaciji Učeničkog doma Podmurvice Rijeka te pod pokroviteljstvom Primorsko-goranske županije.

Domijadu su svečano otvorile ravnateljica Učeničkog doma Podmurvice Rijeka, Ljiljana Kencel i pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Primorsko-goranske županije, gospođa Edita Stilin. Svim sudionicima regionalne Domijade, kao i njihovim mentorima, čestitamo na sudjelovanju te na njihovim postignućima!

PROČITAJ VIŠE

RADIONICE PREVENCIJE RIZIČNIH PONAŠANJA

U sklopu projekta „Budi informiran, budi aktivan“ Udruge Terra Rijeka, čiji je partner Učenički dom Podmurvice, održane su tri interaktivne radionice na teme: Debljina, Cyberbullyng i Spolno odgovorno ponašanje.

PROČITAJ VIŠE

PROLJETNO UREĐENJE VRTA

Prva ovogodišnja zelena akcija bila je 25.03. 2022. U jutarnjim satima smo se okupili u vrtu i prionuli poslu. Učenici i djelatnici su se opremili rukavicama i alatkama te su orezivali, plijevili, pripremali cvjetne površine za sadnju. Zeleni otpad smo samljeli i odložili na kompostište.

PROČITAJ VIŠE

NASLJEDSTVO OBITELJI BLEČIĆ

U četvrtak 17. i srijedu 23. ožujka realizirali smo s učenicima radionicu „Nasljedstvo obitelji Blečić“ povodom eTwinning projekta Veličanstvenih 12. Radionica je bila koncipirana kao LARP (live action role-playing) igra, inspirirana nordijskim LARP-om The Family Andersson.

PROČITAJ VIŠE

LANAC RAZLIČITOSTI - ČARAPOSKULPTURA

21. ožujka - Svjetski dan osoba sa sindromom Down

Učenički dom Podmurvice Rijeka i Udruga za sindrom Down - Rijeka21 uspješno njeguju dugogodišnju suradnju. Projekt Lanac različitosti provodimo u sklopu posebnog programa “Škola životnih vještina” kojeg su osmislile i realizirale voditeljice Jelena Krpan, Barbara Maras i Orijana Jeličić.

PROČITAJ VIŠE

SRETAN MEĐUNARODNI DAN ŽENA 2022.

Danas smo u našem Domu obilježili Međunarodni dan žena kojega ovim putem čestitamo! Jedna od aktivnosti održala se jučer, 7.3.2022., kada su učenice 1., 3. i 9. skupine zamotale jaglace za sve djelatnice Doma ususret Danu žena uz raspravu i važnost naše jednakosti u svim poslovima. 

PROČITAJ VIŠE

PUSNI OBIČAJI NAŠIH KRAJEVA - FRITULE I PRESNAC

U sklopu Etwinning projekta „Pusni običaji našeg kraja 1“ odgajateljica Maja Dinić, u suradnji s kolegicama Antonijom Mežnarić i Dijanom Janković, realizirala je niz radionica. Zadnji dan maškara u utorak, dan prije čiste srijede, izradili smo i kušali dvije poznate slastice presnac i fritule, koje se tradicionalno nalaze na stolovima u susjednim mjestima Riječkog prstena prilikom dočekivanja zvončarskih skupina.

PROČITAJ VIŠE

OBIČAJI VEZANI U RIJEČKI KARNEVAL

Posjetila nas je Nikol Marelja Bošnjak bivša kraljica 24. Riječkog karnevala, 2019. godine s kojom smo izradile cvjetove od krep papira koji su dekoracija na „kapama“ zvončara pod geslom „Izradi cvijet otjeraj zimu“. Radionica je osmišljena u sklopu Etwinning projekta „Pusni običaji našeg kraja 1“.

PROČITAJ VIŠE

ZVONČARI I NJIHOVI OBIČAJI

U Etwinning projektu „Pusni običaji našeg kraja 1“ istražili smo različite zvončarske skupine, njihove maske, način kretanja, način na koji zvone… Upoznali smo rute kojima se kreću i zabilježili njihove ovogodišnje smotre koje su zbog situacije bile ograničene na njihove tradicionalne rute.

PROČITAJ VIŠE

DAN RUŽIČASTIH MAJICA - VIDEO

Za međuvršnjačko nasilje nema mjesta u našem Učeničkom domu i zato niti ove godine nismo propustili obilježiti posljednju srijedu u veljači - Dan ružičastih majica! 

PROČITAJ VIŠE

MAŠKARE POD KLJUČEM U UČENIČKOM DOMU PODMURVICE

Ljubav je vrijednost koja ima razne oblike, ne samo one romantične, obiteljske i platonske. Ljubav možemo iskazati i prema njegovanju tradicije, u ovome kontekstu, tradicije maškara u Rijeci i okolici. Htjeli smo napraviti aktivnost kojom ćemo obuhvatiti tradicijske maske i razne karnevalske običaje, kako lokalnih krajeva, tako i na svjetskoj razini. Tako je nastala escape room igra (“bijeg iz sobe”) na temu maškara ili “Maškare pod ključem” povodom eTwinning projekta Veličanstvenih 12.

PROČITAJ VIŠE

KUTAK VRIJEDNOSTI - LJUBAV

U ponedjeljak, 14.2. smo obilježili Valentinovo, dan u kojem slavimo ljubav. Dom smo uredili natpisima i srcima… Osmislili smo Kutak vrijednosti ljubav u suradnji sa 2. i 4. razredom, smjera Grafički dizajn, Škole za primijenjenu umjetnost u Rijeci. Pod mentorstvom profesorice Jasmine Bukša. Učenici su interpretirali pojam ljubavi prema sebi, muzici, sportu, drugoj osobi… Njihove ilustracije razveselile su učenike doma koji su u njima prepoznali neke svoje ljubavi.

PROČITAJ VIŠE

PUSNI OBIČAJI NAŠIH KRAJEVA - KERAMIKA

Projekt Pusni običaji naših krajeva osmišljen je s ciljem proširivanja znanja učenika o tradicionalnim pusnim običajima krajeva iz kojih potječu. Kroz provođenje zajedničkih aktivnosti s drugim učenicima iz različitih škola, iz različitih krajeva RH i drugih država učenici će naučiti poštivati različitosti kulturnih običaja. Voljeti svoj zavičaj, znači voljeti ljude, prirodu, povijest i budućnost ne samo svoj rodnog mjesta, sela, grada, već i šire primarni je cilj projekta. Pusni običaji naših krajeva autorski je projekt učiteljica: Daliborke Rotar i Ivane Žagar.

PROČITAJ VIŠE

VIRTUALNA IZLOŽBA FOTOGRAFIJA „VELIČANSTVENIH 12“

Učenici Učeničkog doma Podmurvice Rijeka i korisnici Dječjeg doma Tić Rijeka, naši partneri u projektu, sudjelovali su u domskom foto natječaju te se kreativno izrazili  kroz fotografije i dali svoje osobno viđenje 12 vrijednosti koje promoviramo kroz projekt.

PROČITAJ VIŠE

KUTAK VRIJEDNOSTI - SAMOPOUZDANJE

Ovaj kutak vrijednosti osmislili smo na „mjestu susreta“ sa samim sobom u odrazu u ogledalu. To je trenutak kada osmišljavamo svoju odjevnu kombinaciju, šminkamo se, radimo različite grimase, uređujemo frizuru… To je susret prije odlaska u vanjski svijet. Cilj je učenicima izmamiti osmijeh na lice, razveseliti ih, učiniti im dan boljim…

PROČITAJ VIŠE

KUTAK VRIJEDNOSTI - SLOBODA

Povodom projekta Veličanstvenih 12 krenuli smo s osmišljavanjem prvog kutka vrijednosti u prostoru Učeničkog doma Podmurvice Rijeka. Zainteresirane učenice po vodstvom odgajateljice Maja Dinić osmislile su idejna riješenja na temu SLOBODE. Za prvi kutak izabrali smo rad Irre Šahinović.

PROČITAJ VIŠE

KUTAK VRIJEDNOSTI - SOLIDARNOST

Učenici Učeničkog doma Podmurvice Rijeka osmislili su idejna riješenja za kutak vrijednosti SOLIDARNOST. Izabrano je riješenje učenice Dorotee Voloder. Slika prikazuje djevojčicu koja kišobranom štiti stariju osobu.

PROČITAJ VIŠE

POSJET DOMU SV. ANE

Posjetili smo Dom Sv. Ane kako bi njihovim korisnicama i djelatnicama zaželjeli čestit Božić i sve najbolje u novoj godini te ostvarenje svih snova.

PROČITAJ VIŠE

ADVENTIRANJE - VEČER S BESKUĆNICIMA

U utorak, 21.12. smo u sklopu Projekta Veličanstvenih 12 simbolično obilježili tri vrijednosti nazvane "u tuđim tenisicama" - solidarnost, tolerancija i empatija. Održali smo humanitarnu večer nazvanu ADVENTIRANJE. Navečer smo u 18h ugostili u našem Atriju beskućnike i korisnike DePaul Kuće Utočišta u Rijeci - Dnevni centar za beskućnike, s kojima surađujemo.

PROČITAJ VIŠE

HUMANITARNA AKCIJA „BOŽIĆ U TUĐIM TENISICAMA“

I ove smo godine organizirali humanitarnu akciju, koja nosi naziv "Božić u tuđim tenisicama, a s ciljem prikupljanja osnovnih i trajnih namirnica i higijenskih potrepština za korisnike riječke Socijalne samoposluge. Akcija se tradicionalno organizira u prosincu - mjesecu posvećenom solidarnosti, humanosti i empatiji.

PROČITAJ VIŠE

ZASADI DRVO, NE BUDI PANJ!

Kada govorimo o tome koje su osnovne ljudske potrebe, zasigurno bi se ubrzo složili da su to potreba za hranom i sigurnim životnim uvjetima. No, postoji i ona koja predstavlja temelj života, a to je potreba za kisikom. Bez disanja, nema života.

PROČITAJ VIŠE

OBILJEŽEN MEĐUNARODNI DAN OSOBA S INVALIDITETOM

Danas 3.12.2021. obilježili smo Međunarodni dan osoba s invaliditetom u sklopu Etwinning projekta Veličanstvenih 12. Učenice pod vodstvom odgajateljice Maje Dinić, razmijenile su iskustva o preprekama s kojima se susreću u školi i međuljudskim odnosima.

PROČITAJ VIŠE

HODATI U TUĐIM CIPELAMA

Dana 30. studenog 2021., u sklopu projekta Veličanstvenih 12 i projektne aktivnosti - Kako biti superheroj, održana je pedagoška radionica pod nazivom "U tuđim tenisicama" na temu tolerancije, empatije i solidarnosti.

PROČITAJ VIŠE

SVILCI KAO RJEŠENJE U KREATIVNOJ INDUSTRIJI

Naši učenici Filip Metz i Matija Žagar pod mentorskim vođenjem odgajateljica Dolores Vitas i Vivijane Lovrinić-Đaković prijavili su se na 3. Milenijsko natjecanje iz kreativne industrije
u kategoriji put svile. Natjecanje organizira Ekonomski fakultet u Osijeku i institut Andizet. Proglašenje nagrađenih timova očekuje se 3.12.2021. godine. 

PROČITAJ VIŠE

OBILJEŽAVANJE MEĐUNARODNOG DANA BORBE PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA, 25. STUDENOGA

U sklopu Međunarodnog projekta ,,Veličanstvenih 12“ Učeničkog doma Podmurvice Rijeka te dugogodišnjih odgojno-obrazovnih programa prevencije i volontiranja, obilježili smo Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama u suradnji s našim dugogodišnjim partnerima – Caritasovim domom za žene i djecu - žrtve obiteljskog nasilja Rijeka ,,Sveta Ana“.

PROČITAJ VIŠE

SUDJELOVANJE U PROJEKTIMA ERASMUS+ AGENCIJE ZA MOBILNOST I PROGRAME EU-a

Na Odgajateljskom vijeću, održanom 11. studenog 2021. godine i na sastanku Domskog odbora održanom 15. studenog 2021. godine, ravnateljica Ljiljana Kencel obavijestila je nazočne članove o sudjelovanju u Erasmus+ projektima. Navela je da je projekt „Učinkovito vođenje škole za održive promjene“ (2021-1-KA122-SCH-C584F62E) Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja započeo 1. rujna 2021. godine, a svrha mu je jačanje učinkovitosti vođenja škole za održive promjene, odnosno stvaranje optimalnih uvjeta za napredak odgojno-obrazovnog procesa za dobrobit učenika. U okviru ovog projekta mobilnosti, ravnateljica Ljiljana Kencel  proći će edukaciju „Coaching: a powerful tool“ u Portu (Portugal) od 28. studenog do 3. prosinca 2021. godine.

PROČITAJ VIŠE

MJESEC BORBE PROTIV OVISNOSTI ZAPOČEO PREDAVANJEM IZ PROGRAMA "ZDRAV ZA 5"

Svake godine, pa tako i ove, od 15. studenog do 15. prosinca obilježavamo Mjesec borbe protiv ovisnosti u sklopu programa prevencijeProgram prevencije  ovisnosti. Time se želimo prisjetiti na globalni problem ovisnosti i naglasiti da njegovo iskorjenjivanje zahtjeva uključenost cijele zajednice u osmišljavanju učinkovitog programa prevencije, edukacije, ranog otkrivanja i liječenja ovisnika.

PROČITAJ VIŠE

ZAPOČINJE ERASMUS+ PROJEKT UDRUGE HRVATSKIH SREDNJOŠKOLSKIH RAVNATELJA POD NAZIVOM UČINKOVITO VOĐENJE ŠKOLE ZA ODRŽIVE PROMJENE

Sastanak sudionika Erasmus+ projekta kojeg je prijavila Udruga hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja održan je 26.10.2021. u Vodicama tijekom održavanja stručnog skupa za ravnatelje kojeg je organizirala UHSR. Sastanak je otvorila Suzana Hitrec, predsjednica UHSR i ravnateljica Upravne škole Zagreb,  ujedno i sudionica projekta, a čitav projekt je predstavio Davor Kulić, koordinator projekta, ravnatelj Obrtničke škole iz Splita. Projekt će biti financiran iz Erasmus+ programa Europske unije, a prošao je evaluaciju Agencije za mobilnost i programe EU.

PROČITAJ VIŠE

DANI ERASMUSA

Osnovna škola Podmurvice, Dječji vrtić Rijeka, OŠ Ivana Gorana Kovačića Vrbovsko, Osnovna škola Dr. Branimira Markovića Ravna Gora i naš Dom, odlučili smo zajedno proslaviti Erasmus dan te predstaviti svoje projekte jedni drugima i javnosti s ciljem razmjene iskustava u provedbi projekata. Dani Erasmusa (Erasmus Days), prigodna su godišnja proslava programa Erasmus+, najvećeg programa Europske unije namijenjenog obrazovanju, osposobljavanju, mladima i sportu.

PROČITAJ VIŠE

SOLIDARNOST S BESKUĆNICIMA

U mjesecu listopadu obilježavaju se važni datumi povodom vrijednosti mjeseca - solidarnosti. To su Svjetski dan beskućnika i Međunarodni dan borbe protiv siromaštva. U sklopu projekta "Veličanstvenih 12" i projektnu aktivnost VrijeDAN, obilježili smo ove datume posjetom DePaul Hrvatska - Kuća utočišta - Dnevni centar za beskućnike.

PROČITAJ VIŠE

KRAJ NAGRAĐENOG eTWINNING PROJEKTA EKOmurvoLOGIJA OBILJEŽEN PROMOCIJOM KNJIGE I IZLOŽBOM

Završetak našeg nagrađenog međunarodnog eTwinning projekta EKOmurvoLOGIJA, svečano je obilježen prigodnim druženjem s partnerima projekta, učenicima i djelatnicima. Uzvanici su pritom imali priliku čuti sve o fazama projekta, radionicama i iskustvima sudionika koji su pridonijeli da se priča o tradicionalnoj murvi aktualizira i popularizira među mladim generacijama i široj javnosti.

PROČITAJ VIŠE

SVJETSKI DAN NASTAVNIKA OBILJEŽEN POČETKOM PROJEKTA „VELIČANSTVENIH 12“

„Ako Atena ostane bez krojača, Atenjani će biti goli. Ako Atena ostane bez obućara, Atenjani će biti bosi. Ako Atena ostane bez učitelja – Atenjana neće biti“, starogrčka je poslovica kojom je ravnateljica Ljiljana Kencel, prof., u prisustvu učenika i djelatnika, čestitala Svjetski dan nastavnika, 5. listopada te naglasila vrijednost učiteljskog poziva. Predstavnici Vijeća učenika: Dominik Grgurić, Ivan Pajnić, Jakov Badurina i David Blagdan, također su prigodnom čestitkom obilježili dan nastavnika.

PROČITAJ VIŠE

KONSTITUIRANO VIJEĆE UČENIKA ZA ŠKOLSKU GODINU 2021./2022.

U četvrtak, 16. rujna 2021. u 20 sati pedagoginja Olivia Vukić sazvala je prvi sastanak predstavnika učenika 12 odgojnih skupina, odnosno sjednicu Vijeća učenika Učeničkog doma Podmurvice Rijeka, za školsku godinu 2021./2022. Za predsjednika Vijeća izabran je Dominik Grgurić, a za njegovog zamjenika Ivan Pajnić.

PROČITAJ VIŠE

DOBRODOŠLI U NAŠ DOM - USELJAVANJE 2021.

Poštovani i dragi učenici i roditelji/skrbnici,

svima nam je poznato da i u školsku godinu 2021./2022. ulazimo u uvjetima epidemije COVID-19, što znači da boravak i sam dolazak učenika u Dom moramo prilagoditi trenutnoj situaciji i preporukama HZJZ-a i Ministarstva.

Obavještavamo  vas da se vrata našeg Doma otvaraju u nedjelju 5. rujna 2021. godine od 13:00 sati za novoupisane učenike/ce, a od 15:00 sati za ostale učenike/ce (učenici/ce viših razreda).

PROČITAJ VIŠE

KONTAKTIRAJTE NAS


Pitajte što Vas zanima i odgovorit ćemo Vam u najkraćem mogućem roku.

KONTAKT INFORMACIJE