Pravilna je prehrana u svakoj životnoj dobi važna, no, to poglavito vrijedi za razdoblja brzog rasta pojedinca u kojima su prehrambene potrebe značajno povišene, kao što je to slučaj u razdoblju adolescencije.
Adolescencija označava životni period prelaska iz djetinjstva u odraslo doba, karakteriziran brojnim fiziološkim, psihološkim i sociološkim promjenama stoga i prehrana nužno mora biti prilagođena navedenim promjenama, kako bi se ostvario optimalan rast i razvoj pojedinca. Temeljeći se na toj činjenici, u Učeničkom domu „Podmurvice“ Rijeka veliku pažnju posvećujemo kreiranju i izradi zdravih obroka učenika.
Filozofija zdrave prehrane, u Učeničkom domu „Podmurvice“ Rijeka, polazi od nekoliko osnovnih načela, a to je zadovoljavanje potrebnog dnevnog unosa energije i hranjivih tvari, izostavljanje koncentrata, konzervirane hrane, umjetnih boja i sladila iz prehrane učenika, zdravstvene ispravnosti namirnica i sezonske varijacije u ponudi.
Sljedeći postavljena načela prehrane, osnovano je i Povjerenstvo za prehranu, u sastavu šefice kuhinje, zdravstvenog voditelja, ekonoma, predstavnika odgajatelja te predstavnika učenika, čija je svrha praćenje ostvarenja kvalitetne prehrane učenika.
Sljedeći znanstveno utemeljene preporuke suradnice, nutricionistice dr.sc. Vesne Bosanac (2009. godina), vezano uz sastav i vrstu namirnica, način pripreme i kombiniranje namirnica, kreirani su optimalni jelovnici prilagođeni specifičnim potrebama naših učenika. Tako se dnevno, u našem Domu, priprema redovni jelovnik, jelovnik za vegetarijance i vegane te jelovnici za posebne skupine (oboljele od dijabetesa, alergija, celijakije i drugih bolesti, vjerski razlozi i slično).
Kako bi se kontinuirano osigurala kvaliteta prehrane naših učenika, ali i otvorila vrata za uvođenje inovacija, kuhinjsko osoblje i zdravstveni voditelj našeg Doma svake godine sudjeluju na Seminaru za kuharice, ekonome i zdravstvene voditelje učeničkih domova iz Republike Hrvatske.
Uz primarnu djelatnost Doma, osiguravanje prehrane učenika, kroz odgojno-obrazovni rad kod učenika se želi potaknuti stvaranje zdravih prehrambenih navika, s obzirom da se upravo tijekom adolescencije stvaraju brojne navike koje ostaju za cijeli život. Kontinuirano, tijekom školske godine, za učenike se organiziraju različite radionice izrade zdravih slastica, namaza, voćnih i povrtnih salata, zelenih kašastih sokova, a sve naglašavaju važnost pravilne prehrane u svakodnevnom životu i očuvanju zdravlja.
U svome radu ističemo doručak, kao najvažniji obrok u danu, jer učenicima pruža energiju potrebnu za udovoljavanje svim zahtjevima koji ih očekuju u školi. Upravo iz tog razloga, kod učenika nastojimo razviti svijest o važnosti konzumacije zdravog doručka, ali i kroz specifične radionice, osposobiti ih za samostalnu izradu slanih i slatkih doručaka.
Uz sudjelovanje u edukativnim aktivnostima koje naglašavaju važnost zdrave prehrane, naši učenici jednom tjedno sudjeluju u kreiranju dnevnog menija. Na taj način, omogućujemo im da primjene stečena znanja o optimalnoj prehrani, ali i razviju odgovornost spram odabira zdravih namirnica.
Doručak: čaj, mlijeko, muesli, razni namazi, kruh, jabuke
Ručak: pileća juha s tjesteninom, tjestenina Bolognese, tri vrste salate, puding
Večera: rižoto s piletinom i gljivama, salata, kompot
Doručak: čaj, mlijeko, corn flakes, razni namazi, kruh, jabuke
Ručak: teleća juha s tjesteninom, njoki, teleći gulaš, tri vrste salate, voće
Večera: Večera: tjestenina Carbonara, salata, čaj
Doručak: čaj, kakao, krafna, razni namazi, kruh, jabuke
Ručak: juha od povrća, pohani pileći file, pire krumpir, tri vrste salate, sladoled
Večera: miješana pizza, pizza vegetariana, voćni sok
Doručak: čaj, bijela kava, razni namazi, salama, sir, kruh, jabuke
Ručak: pileća juha s tjesteninom, grah s kiselim kupusom, kranjska kobasica, voće
Večera: kelj s krumpirom, feta sir, pečeno jaje, kompot
Doručak: čaj, mlijeko, muesli, razni namazi, namaz od tune, kruh, jabuke
Ručak: juha od rajčice, svježa riba, blitva s krumpirom, zelena salata, kolač
Večera: tjestenina sa svježim sirom i vrhnjem, salata, kompot
Doručak: čaj, bijela kava, razni namazi, salama, sir, kruh, voće
Ručak: goveđa juha s tjesteninom, musaka od mesa, tri vrste salate, voće
Večera: rižoto s mesom, tri vrste salate, kiflice s marmeladom, kakao
Doručak: čaj, kakao, razni namazi, sir, salama, kruh, jabuke
Ručak: goveđa juha s tjesteninom, pečena piletina s krumpirom, tri vrste salate, voće
Večera: sendvič salama-sir, sendvič sir, voćni jogurt, kolač
Doručak: čaj, mlijeko, keksi, razni namazi, kruh, jabuka
Ručak: juha od povrća, kosani odrezak sa sirom, dinstani krumpir, tri vrste salate, voće
Večera: tjestenina s umakom od rajčice, zelena salata, kompot
Doručak: čaj, bijela kava, razni namazi, namaz od tune, kruh, jabuka
Ručak: bistra goveđa juha, palenta, šnicle u umaku, tri vrste salate, voće
Večera: pekarski krumpir, dimljena suha vratina, kupus salata, kompot
Doručak: čaj, kakao, razni namazi, salama, sir, kruh, jabuka
Ručak: bistra juha s tjesteninom, pileći file, bešamel umak, prženi krumpirići,
tri vrste salate, kolač
Večera: grčka salata, zelena salata, kompot
Doručak: čaj, mlijeko, corn flakes, razni namazi, kruh, jabuka
Ručak: krumpirova juha, musaka od krumpira i mljevenog mesa, tri vrste salate, voće
Večera: pečena jaja, kuhana kobasica, miješana salata, kompot
Doručak: čaj, bijela kava, sir, salama, razni namazi, kruh, jabuka
Ručak: juha od rajčice sa ljevancima, krumpir salata, panirani
file oslića, tri vrste salate, kolač
Večera: rižoto od gljiva i povrća, zelena salata, kompot
Doručak: čaj, mlijeko, keksi, razni namazi, salama, kruh, jabuka
Ručak: juha od povrća, gulaš s njokima, tri vrste salate, voće
Večera: maneštra, kiflice s marmeladom, kakao
Doručak: čaj, kakao, salama, razni namazi, kruh, jabuka
Ručak: goveđa juha s tjesteninom, lešo krumpir s peršinom,
pečeni svinjski odrezak, tri vrste salate, voće
Večera: tuna s povrćem, sir za mazanje, jogurt, kolač
Doručak: regularni jelovnik
Ručak: krem juha od graška s vrhnjem, zapečena cvjetača, riža, odresci od soje u umaku, tri vrste salate, voće
Večera: francuska salata, sir i vrhnje, kompot
Celijakija: regularan jelovnik (tjestenina i kruh posebno)
Posebne skupine: regularni jelovnik ili vegetarijanski jelovnik (ručak: pileći file)
Doručak: regularni jelovnik
Ručak: juha od povrća s domaćom tjesteninom, riža na bijelo s maslacem, pohani sir, gljive u umaku, tri vrste salate, voće
Večera: blitva s krumpirom, riblji štapići, kompot
Celijakija: regularan jelovnik (tjestenina i kruh posebno)
Posebne skupine: regularni jelovnik ili vegetarijanski jelovnik
Doručak: regularni jelovnik
Ručak: juha od rajčice s ljevancima, pečeni mlinci, pohani celer, tri vrste salate, kolač
Večera: lazanje sa sirom i vrhnjem, čaj
Celijakija: regularan jelovnik (tjestenina i kruh posebno), ručak desert: voće
Posebne skupine: regularni jelovnik ili vegetarijanski jelovnik
Doručak: regularni jelovnik
Ručak: krem juha od krumpira s tjesteninom, riža i grašak, sojini odresci u umaku od rajčica, tri vrste salate, voće
Večera: kajgana, slani krumpir, salata, kompot
Celijakija: regularan jelovnik (tjestenina i kruh posebno)
Posebne skupine: regularni jelovnik (ručak: pohani sir) ili vegetarijanski jelovnik
Doručak: regularni jelovnik
Ručak: prežgana juha s jajima, krumpir salata, pržena riba, tri vrste salate, kolač
Večera: grčka salata (tuna i povrće), kompot
Celijakija: regularan jelovnik (tjestenina i kruh posebno), ručak desert: voće
Posebne skupine: regularni jelovnik
Doručak: regularni jelovnik
Ručak: juha od povrća s tjesteninom, restani krumpir, omlet sa sirom, salata, voće
Večera: maneštra, palačinke (marmelada), kakao
Celijakija: regularan jelovnik (tjestenina i kruh posebno), večera desert: voće
Posebne skupine: regularni jelovnik ili vegetarijanski jelovnik
Doručak: regularni jelovnik
Ručak: juha od brokula s vrhnjem, pire krumpir, grašak u umaku, pohani sir, tri vrste salate, voće
Večera: sendvič (sir), jogurt, tortica
Celijakija: regularan jelovnik (tjestenina i kruh posebno), večera desert: voće
Posebne skupine: regularni jelovnik ili vegetarijanski jelovnik
*Napomena – navedeni jelovnici sastavljeni su od strane radnika Doma (zdravstveni voditelj, ekonomica, voditeljica kuhinje) u suradnji s učenicima.
Pitajte što Vas zanima i odgovorit ćemo Vam u najkraćem mogućem roku.