ARHIVA - NOVOSTI - 2021/2022

Arhiva novostiPREGRŠT NAGRADA NA NATJECANJU U KULTURI - DOMIJADA REGIJE ZAPADNA HRVATSKA 2023.

U riječkom HKD-u 22. ožujka 2023. godine, održana je 46. regionalna Domijada iz područja kulture na kojoj je sudjelovalo 48 naših učenika. Naš je Učenički dom ostvario zapažene rezultate, a stručni žiri odlučio je da našim učenicima i njihovim mentorima dodijeli sljedeće nagrade:U riječkom HKD-u 22. ožujka 2023. godine, održana je 46. regionalna Domijada iz područja kulture na kojoj je sudjelovalo 48 naših učenika. Naš je Učenički dom ostvario zapažene rezultate, a stručni žiri odlučio je da našim učenicima i njihovim mentorima dodijeli sljedeće nagrade:

PROČITAJ VIŠE

NATJECANJE MLADIH HRVATSKOG CRVENOG KRIŽA - 04.03.2023.

Dana 4. ožujka 2023., u Osnovnoj školi Pećine održalo se riječko gradsko natjecanje mladih Hrvatskog Crvenog križa. Natjecanje se odvijalo u dvije kategorije, kategorija podmlatka u kojoj je sudjelovalo 9 osnovnih škola te kategorija mladih u kojoj su ukupno sudjelovale 4 ekipe,  dvije srednje škole i dva učenička doma. 

PROČITAJ VIŠE

ZAVRŠETAK ERASMUS+ PROJEKTA - EKOAKTIV GENERACIJA

Povodom uspješnog završetka Erasmus+ projekta "Razvijanje aktivnih i ekološki osviještenih generacija kroz unapređivanje vlastitih kompetencija" (Developing active and environmental aware generations trough improving our competences, broj 2021-1-HR01-KA122-SCH-000013806), odgajateljica Barbara Maras i psiholog Toni Erdfeld upoznali su učenike svih odgojnih skupina s provedenim aktivnostima i ciljevima projekta.

PROČITAJ VIŠE

SADNJA VOĆAKA U SKLOPU ERASMUS + PROJEKTA EKOAKTIV GENERACIJA

U sklopu Erasmus+ projekta EKOAKTIV GENERACIJA učenici Učeničkog doma Podmurvice Rijeka, zasadili su 5 voćaka uz edukaciju o njihovoj važnosti za oprašivače. Tijekom trajanja Projekta, učenici, djelatnici i partneri te šira lokalna zajednica, slušali su predavanja o važnosti  oprašivača za očuvanje okoliša i utjecaja na klimatske promjene, o njihovoj važnosti u proizvodnji hrane te o utjecaju klimatskih promjena na njihovo odumiranje. Sadnjom smo povećali vrijednost okolišu našeg Doma.

PROČITAJ VIŠE

OBILJEŽAVANJE DANA RUŽIČASTIH MAJICA 2023.

Zadnje srijede u veljači obilježava se Svjetski dan borbe protiv vršnjačkog nasilja, odnosno Dan ružičastih majica. Budući da su učenici tada na školskim praznicima, odlučili smo pokrenuti lanac prevencije nasilja koji će se širiti društvenim mrežama i aplikacijama za komunikaciju po uzoru na „lance sreće“.

PROČITAJ VIŠE

OBILJEŽEN DAN SIGURNIJEG INTERNETA - 07.02.2023.

U sklopu domskih preventivnih programa, a povodom Dana sigurnijeg interneta  7.2. 2023. koji se obilježava u veljači (drugog dana u drugom tjednu veljače)  pedagoginja Olivia Vukić održala je dvije pedagoške radionice za učenike prvih razreda (2.2. i 9.2.2023.)

PROČITAJ VIŠE

SOLIDARNOST NA DJELU

U srijedu 8. veljače učenici osme odgojne skupine Učeničkog doma Podmurvice sudjelovali su u radno-volonterskoj akciji s Društvom tjelesnih invalida Grada Rijeke.

PROČITAJ VIŠE

PREDSTAVA „VAŽNO JE ZUJATI“ U SKLOPU ERASMUS+ PROJEKTA

U sklopu Erasmus+  projekta „Razvijanje aktivnih i ekološki osviještenih generacija kroz unapređivanje vlastitih kompetencija“ (Developing active and environmental aware generations trough improving our competences, broj 2021-1-HR01-KA122-SCH-000013806), odgajateljica Barbara Maras održala je s učenicima tijekom studenog jednu i tijekom prosinca dvije predstave „Važno je zujati“. 

PROČITAJ VIŠE

POSJET SV. ANI

Uoči Božića 22.prosinca 2022. godine  posjetili smo Caritasov dom za žene i djecu žrtve  obiteljskog nasilja – sv. Ana. gdje nas je ugostila pedagoginja Sanja Borić.

PROČITAJ VIŠE

ADVENTIRANJE "S ONE STRANE ULICE"

U ovo predbožićno i adventsko vrijeme, točnije 20. prosinca obilježava se Međunarodni dan solidarnosti. Tom prigodom kao Učenički dom Podmurvice već tradicionalno organiziramo "Adventiranje" - odnosno podijelu hrane i susret s beskućnicima našeg grada.

PROČITAJ VIŠE

MJESEC BORBE PROTIV OVISNOSTI 15.11. – 15.12. TI ODLUČUJEŠ

Svake godine, tako i ove, od 15. studenog do 15. prosinca obilježavamo Mjesec borbe protiv ovisnosti u sklopu preventivnih programa. Time se želimo prisjetiti globalnog problema ovisnosti te naglasiti da njegovo iskorjenjivanje zahtjeva uključenost cijele zajednice u osmišljavanju učinkovitog programa prevencije, edukacije, ranog otkrivanja i liječenja ovisnika.

 

PROČITAJ VIŠE

LUMS 2022. ILI „LIKOVNOM UMJETNOŠĆU MIJENJAMO SVIJET“

Županijska likovna manifestacija LUMS održala se u Školi za primijenjenu umjetnost u Rijeci od 5. do 18. studenog. Osnovni cilj je poticanje stvaralačkog i kritičkog odnosa djece i mladih prema zavičajnoj baštini te razumijevanje i likovna reinterpretacija zavičajne baštine na zadanu temu.

PROČITAJ VIŠE

„MOJA ULOGA U BRIZI ZA DRUGE“ – RADIONICA POVODOM DANA TOLERANCIJE

U sklopu projekta „Budi informiran, budi aktivan“ Udruge Terra iz Rijeke, čiji smo partneri, i domskih  preventivnih programa, 16.11.2022. godine na  Međunarodni dan za toleranciju održana je radionica za učenike pod nazivom „Moja uloga u brizi za druge“. Radionicu su vodile psihologinje Tea Čorak i Tea Tončić.

PROČITAJ VIŠE

SLATKA RADIONICA - ZDRAVI KOLAČI

Radionice zdravog kuhanja već su godinama popularne u našem Domu. Ovaj put to je bila radionica pripreme zdravih kolača povodom Svjetskog dana šećerne bolesti. Slatka radionica održana je 15. studenog, a na njoj su učenici imali priliku naučiti, pripremiti i degustirati kolače koji ne sadrže bijeli šećer i bijelo brašno.

PROČITAJ VIŠE

POSJET KUĆI UTOČIŠTA

Povodom Svjetskog dana siromaha (13. studenog 2022.) učenici su u pratnji odgajateljica Vivijane Lovrinić i Dolores Vitas te odgajatelja Filipa Polegubića posjetili Kuću utočišta Deapul - Dnevni centar za beskućnike.

PROČITAJ VIŠE

OBRANE SU DOMSKE MASLINE

Maslina je obrana! I to ne jedna, nego njih desetak uz pomoć vrijednih, ali i iskusnih ruku naših učenica i učenika Eko skupine. Sunčanu sredinu ovoga tjedna iskoristili smo za branje maslina u našem vrtu.

PROČITAJ VIŠE

PREDAVANJA: „URBANO PČELARSTVO U SVIJETU I HRVATSKOJ“ - (U sklopu Erasmus+ projekta)

U sklopu Erasmus+  projekta „Razvijanje aktivnih i ekološki osviještenih generacija kroz unapređivanje vlastitih kompetencija“ (Developing active and environmental aware generations trough improving our competences, broj 2021-1-HR01-KA122-SCH-000013806) i u sklopu eTwinninga, predsjednik Pčelarske udruge „Milutin Barač“ Rijeka, Ivica Fajdetić te naš učenik Sven Rendulić održali su drugi ciklus predavanja pod nazivom „Urbano pčelarstvo u svijetu i Hrvatskoj“.

PROČITAJ VIŠE

RADIONICA „UPOZNAJ GRAD KOJI TEČE“

U četvrtak, 22. rujna 2022. za učenike prvih razreda održala se radionica pod nazivom „Upoznaj grad koji teče“. Zadatak učenika je bio otkriti i upoznati se sa znamenitostima u centru Rijeke. Učenici su radionicu igrali kao edukativnu igru otkrivanja i upoznavanja lokacija te su na digitalnom alatu padlet stavljali  fotografije kao dokaz izvršenog zadatka.

PROČITAJ VIŠE

DOMSKI POP KVIZ 2022.

U četvrtak, 20. listopada 2022. u organizaciji odgajateljica Antonije Mežnarić i Dolores Vitas održao se kviz opće i popularne kulture pod nazivom „POP kviz“. U kvizu je sudjelovalo pet ekipa, a pobijedila je ekipa naziva 105+1 koju su činile učenice: Nina Gavranić, Laura Ivošević, Mia Kotorac i Enia Sučić. Svi sudionici su bili vrlo uspješni i raspoloženi za kvizaško nadmetanje znanjem.

PROČITAJ VIŠE

SUDJELOVANJE U 18. MANIFESTIACIJI LI-RA SUŠAK

Dana 18.10. 2022. učenice Gaia Bruna Užičanin, Ivana Rudan i Nikolina Hrvatin pod vodstvom odgajateljice Maje Dinić posjetile su Dom učenika Sušak, a pridružila nam se Ivanka Crnić, naša odgajateljica u mirovini, dugogodišnja sudionica LI-RA-e i voditeljica domskih kreativnih aktivnosti. Sudjelovale su na 18. LI-RA-i  Sušak, kreativnoj manifestaciji domova regije Zapadna Hrvatska.

PROČITAJ VIŠE

ZAHVALNI ZA PLODOVE ZEMLJE

S prvim danima jeseni polja, šume, voćnjaci i vinogradi daruju nam raznovrsne plodove. Zato svake godine početkom listopada obilježavamo Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje kada nastojimo osvijestiti sve radosti uspjehe i darove kojima smo tijekom godine kao narod i kao pojedinci bili podareni.

PROČITAJ VIŠE

Sadnja biljaka za oprašivače

Zadnja aktivnost s učenicima kojom obilježavamo Dane Erasmusa i Europsku godinu mladih, a u sklopu Erasmus+ projekta „Razvijanje aktivnih i ekološki osviještenih generacija kroz unapređivanje vlastitih kompetencija“ bila nam je sadnja biljaka za oprašivače u okolišu našeg Doma 15. listopada 2022.

PROČITAJ VIŠE

Izrada edukativne tabele – solitarne pčele

U okviru Erasmus+ projekta „Razvijanje aktivnih i ekološki osviještenih generacija kroz unapređivanje vlastitih kompetencija“ te povodom Dana Erasmusa i Europske godine mladih, dana 14. listopada 2022. učenici 2. odgojne skupine istraživali su temu solitarnih pčela, njihove karakteristike i važnost za eko sustav.

PROČITAJ VIŠE

Izrada nastambi za solitarne pčele

Povodom Dana Erasmusa i Europske godine mladih, a u sklopu Erasmus+ projekta „Razvijanje aktivnih i ekološki osviještenih generacija kroz unapređivanje vlastitih kompetencija“, u četvrtak 13. listopada 2022. održali smo radionicu izrade nastambi za solitarne pčele.

Solitarne pčele ne žive u košnicama, ne roje se, nemaju maticu, niti radilice, ne proizvode med, ali one imaju važnu ulogu u oprašivanju i očuvanju biološke raznolikosti. 

PROČITAJ VIŠE

35. rođendan Erasmusa i Erasmus godina mladih

Već šestu godinu za redom održavaju se Dani Erasmusa kako bi se proslavili uspjesi programa Europske unije koji obogaćuju profesionalne živote kako mladih tako i njihovih profesora. Ono po čemu se ove godine posebno ističe #ErasmusDays jest po tome što se obilježava i 35. rođendan Erasmusa te Europska godina mladih, pod zajedničkom krilaticom: S mladima današnjice i sutrašnjice dijelimo europske vrijednosti: za proteklih 35 godina i još mnogo nadolazećih!

PROČITAJ VIŠE

ZATVARANJE NAŠEG GODIŠNJEG MEĐUNARODNOG PROJEKTA VELIČANSTVENIH 12

U utorak 4.10.2022. obilježili smo Zatvaranje našeg godišnjeg Međunarodnog projekta Veličanstvenih 12. Zajedno s učenicima Heroji vrijednosti i članovima Projektnog tima evaluirali smo projekt, razmijenili dojmove i organizirali prigodno druženje. Čitav projekt bila je prilika za razvoj vrijednosti, poticanje kreativnosti i suradnje. Ovim putem zahvaljujemo se svim učenicima, projektnom timu, svim kolegama i kolegicama, našim partnerima i suradnicima.

PROČITAJ VIŠE

DOBRODOŠLI U NAŠ DOM - USELJAVANJE 2022.

Poštovani i dragi učenici i roditelji/skrbnici,

obavještavamo  vas da se vrata našeg Doma otvaraju u nedjelju 4. rujna 2022. godine i to od 13:00 sati za novoupisane učenike/ce, a od 15:00 sati za ostale učenike/ce (učenici/ce viših razreda).

S početkom u 14:30 sati održat će se roditeljski sastanak za novoupisane učenike/ce i roditelje/skrbnike u atriju Doma. Nakon toga matični odgajatelji održat će roditeljske sastanke za novoupisane učenike/ce.

Napominjemo da će prilikom ulaska u Dom mjeriti temperatura, stoga molimo roditelje da prije polaska na put izmjere djetetu temperaturu jer u slučaju povišene temperature (iznad 37,2 ) učenik/ca neće moći useliti u Dom.  

U nedjelju će za učenike/ce biti organizirana večera u razdoblju od 18:30 do 19:30 sati.

PROČITAJ VIŠE

RAZVIJANJE AKTIVNIH I EKOLOŠKI OSVIJEŠTENIH GENERACIJA KROZ UNAPREĐIVANJE VLASTITIH KOMPETENCIJA

S obzirom da je svrha aktivnosti mobilnosti koje se financiraju u okviru programa Erasmus+ pojedincima pružiti mogućnosti za učenje te podupirati internacionalizaciju i institucijski razvoj škola i drugih organizacija u području odgoja i općeg obrazovanja, Učenički dom Podmurvice Rijeka započeo je 1. rujna 2021. godine Erasmus+ projekt: „Razvijanje aktivnih i ekološki osviještenih generacija kroz unapređivanje vlastitih kompetencija“. U projektu mobilnosti sudjeluju ravnateljica Ljiljana Kencel, psiholog Toni Erdfeld i odgajateljica Barbara Maras, a financiran je bespovratnim sredstvima Agencije za mobilnosti i programe Europske unije.

PROČITAJ VIŠE

RADIONICA IZRADE MELEMA U DOMU ZA STARIJE OSOBE KANTRIDA

Dana 28. 6. 2022. u 10 sati odgajateljice Vivijana Lovrinić- Đaković i Dolores Vitas održale su radionicu izrade melema od smilja u Domu za starije osobe Kantrida. Korisnici i djelatnici Doma izrazili su zadovoljstvo i zahvalnost što su imali priliku vidjeti i sudjelovati u izradi prirodnog melema koji će nadalje koristiti.

PROČITAJ VIŠE

PRIJEM KOD ŽUPANA ZA NAGRAĐENE UČENIKE I MENTORE

Dana 15. lipnja 2022. godine odazvali smo se pozivu župana Zlatka Komadine na prijem za učenike i mentore osnovnih i srednjih škola te učeničkih domova koji su u školskoj 2021./22. godini na državnim natjecanjima osvojili 1. mjesto. Na svečanosti koja je upriličena u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja – Rijeka dodijeljene su prigodne nagrade učenicima i mentorima.

PROČITAJ VIŠE

45. DRŽAVNA DOMIJADA U ROVINJU

Ovogodišnja 45. državna Domijada održala se od 15. – 17. svibnja 2022. godine u Rovinju, a naši su učenici i njihovi mentori ostvarili zapažene rezultate.

PROČITAJ VIŠE

POD SUNCOBRANOM

Radionica "Pod suncobranom" održana je 10. svibnja u cilju poticanja triju vrijednosti - slobode, kreativnosti i humora u svakodnevnom životu i radu učenika. Okupili smo se u atriju našeg doma te razgovarali o važnosti triju vrijednosti i načinima kako ih razvijati.

PROČITAJ VIŠE

45. REGIONALNA DOMIJADA – VRHUNSKI NASTUP NAŠIH SPORTAŠA

U petak 08.04.2022. održan je sportski dio 45. regionalne Domijade u organizaciji našeg doma. Na sportskim terenima SRC „3. maj“ na Kantridi održana su natjecanja u Malom  nogometu, Streljaštvu (M i Ž) i Stolnom tenisu (M i Ž).U dvorani na Zametu održana je Košarka (M), a u dvorani na Trsatu bio je Badminton (M i Ž) i Odbojka (Ž). U našem domu održano je natjecanje u Šahu (M i Ž).

PROČITAJ VIŠE

USPJEŠAN NASTUP U KULTURI NA 45. REGIONALNOJ DOMIJADI

U Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, 4. travnja 2022. godine, održan je kulturni dio 45. regionalne Domijade u organizaciji Učeničkog doma Podmurvice Rijeka te pod pokroviteljstvom Primorsko-goranske županije.

Domijadu su svečano otvorile ravnateljica Učeničkog doma Podmurvice Rijeka, Ljiljana Kencel i pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Primorsko-goranske županije, gospođa Edita Stilin. Svim sudionicima regionalne Domijade, kao i njihovim mentorima, čestitamo na sudjelovanju te na njihovim postignućima!

PROČITAJ VIŠE

U SKLOPU SKUPA RAVNATELJA PREZENTIRANE AKTIVNOSTI IZ ERASMUS + PROJEKTA

Konferencija ravnatelja osnovnih i srednjih škola Hrvatske, okupivši 580 čelnika obrazovnih ustanova, održana je u Malom Lošinju od 1. do 3.svibnja 2022., a tema skupa je “Profesionalizacija: budućnost hrvatskog školstva”. Organizatori su Hrvatska udruga ravnatelja osnovnih škola (HUROS) i Udruga hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja (UHSR), a na skupu je sudjelovala i naša ravnateljica Ljiljana Kencel. 

U sklopu konferencije, održan je i sastanak Erasmus tima i diseminacija u Malom Lošinju u organizaciji UHSR-a, u sklopu projekta „Učinkovito vođenje škole za održive promjene“ Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja.

PROČITAJ VIŠE

RADIONICE PREVENCIJE RIZIČNIH PONAŠANJA

U sklopu projekta „Budi informiran, budi aktivan“ Udruge Terra Rijeka, čiji je partner Učenički dom Podmurvice, održane su tri interaktivne radionice na teme: Debljina, Cyberbullyng i Spolno odgovorno ponašanje.

PROČITAJ VIŠE

PROLJETNO UREĐENJE VRTA

Prva ovogodišnja zelena akcija bila je 25.03. 2022. U jutarnjim satima smo se okupili u vrtu i prionuli poslu. Učenici i djelatnici su se opremili rukavicama i alatkama te su orezivali, plijevili, pripremali cvjetne površine za sadnju. Zeleni otpad smo samljeli i odložili na kompostište.

PROČITAJ VIŠE

NASLJEDSTVO OBITELJI BLEČIĆ

U četvrtak 17. i srijedu 23. ožujka realizirali smo s učenicima radionicu „Nasljedstvo obitelji Blečić“ povodom eTwinning projekta Veličanstvenih 12. Radionica je bila koncipirana kao LARP (live action role-playing) igra, inspirirana nordijskim LARP-om The Family Andersson.

PROČITAJ VIŠE

LANAC RAZLIČITOSTI - ČARAPOSKULPTURA

21. ožujka - Svjetski dan osoba sa sindromom Down

Učenički dom Podmurvice Rijeka i Udruga za sindrom Down - Rijeka21 uspješno njeguju dugogodišnju suradnju. Projekt Lanac različitosti provodimo u sklopu posebnog programa “Škola životnih vještina” kojeg su osmislile i realizirale voditeljice Jelena Krpan, Barbara Maras i Orijana Jeličić.

PROČITAJ VIŠE

SRETAN međunarodni DAN ŽENA 2022.

Danas smo u našem Domu obilježili Međunarodni dan žena kojega ovim putem čestitamo! Jedna od aktivnosti održala se jučer, 7.3.2022., kada su učenice 1., 3. i 9. skupine zamotale jaglace za sve djelatnice Doma ususret Danu žena uz raspravu i važnost naše jednakosti u svim poslovima. 

PROČITAJ VIŠE

PUSNI OBIČAJI NAŠIH KRAJEVA - FRITULE I PRESNAC

U sklopu Etwinning projekta „Pusni običaji našeg kraja 1“ odgajateljica Maja Dinić, u suradnji s kolegicama Antonijom Mežnarić i Dijanom Janković, realizirala je niz radionica. Zadnji dan maškara u utorak, dan prije čiste srijede, izradili smo i kušali dvije poznate slastice presnac i fritule, koje se tradicionalno nalaze na stolovima u susjednim mjestima Riječkog prstena prilikom dočekivanja zvončarskih skupina.

PROČITAJ VIŠE

OBIČAJI VEZANI U RIJEČKI KARNEVAL

Posjetila nas je Nikol Marelja Bošnjak bivša kraljica 24. Riječkog karnevala, 2019. godine s kojom smo izradile cvjetove od krep papira koji su dekoracija na „kapama“ zvončara pod geslom „Izradi cvijet otjeraj zimu“. Radionica je osmišljena u sklopu Etwinning projekta „Pusni običaji našeg kraja 1“.

PROČITAJ VIŠE

ZVONČARI I NJIHOVI OBIČAJI

U Etwinning projektu „Pusni običaji našeg kraja 1“ istražili smo različite zvončarske skupine, njihove maske, način kretanja, način na koji zvone… Upoznali smo rute kojima se kreću i zabilježili njihove ovogodišnje smotre koje su zbog situacije bile ograničene na njihove tradicionalne rute.

PROČITAJ VIŠE

DAN RUŽIČASTIH MAJICA - VIDEO

Za međuvršnjačko nasilje nema mjesta u našem Učeničkom domu i zato niti ove godine nismo propustili obilježiti posljednju srijedu u veljači - Dan ružičastih majica! 

PROČITAJ VIŠE

MAŠKARE POD KLJUČEM U UČENIČKOM DOMU PODMURVICE

Ljubav je vrijednost koja ima razne oblike, ne samo one romantične, obiteljske i platonske. Ljubav možemo iskazati i prema njegovanju tradicije, u ovome kontekstu, tradicije maškara u Rijeci i okolici. Htjeli smo napraviti aktivnost kojom ćemo obuhvatiti tradicijske maske i razne karnevalske običaje, kako lokalnih krajeva, tako i na svjetskoj razini. Tako je nastala escape room igra (“bijeg iz sobe”) na temu maškara ili “Maškare pod ključem” povodom eTwinning projekta Veličanstvenih 12.

PROČITAJ VIŠE

KUTAK VRIJEDNOSTI - LJUBAV

U ponedjeljak, 14.2. smo obilježili Valentinovo, dan u kojem slavimo ljubav. Dom smo uredili natpisima i srcima… Osmislili smo Kutak vrijednosti ljubav u suradnji sa 2. i 4. razredom, smjera Grafički dizajn, Škole za primijenjenu umjetnost u Rijeci. Pod mentorstvom profesorice Jasmine Bukša. Učenici su interpretirali pojam ljubavi prema sebi, muzici, sportu, drugoj osobi… Njihove ilustracije razveselile su učenike doma koji su u njima prepoznali neke svoje ljubavi.

PROČITAJ VIŠE

PUSNI OBIČAJI NAŠIH KRAJEVA - KERAMIKA

Projekt Pusni običaji naših krajeva osmišljen je s ciljem proširivanja znanja učenika o tradicionalnim pusnim običajima krajeva iz kojih potječu. Kroz provođenje zajedničkih aktivnosti s drugim učenicima iz različitih škola, iz različitih krajeva RH i drugih država učenici će naučiti poštivati različitosti kulturnih običaja. Voljeti svoj zavičaj, znači voljeti ljude, prirodu, povijest i budućnost ne samo svoj rodnog mjesta, sela, grada, već i šire primarni je cilj projekta. Pusni običaji naših krajeva autorski je projekt učiteljica: Daliborke Rotar i Ivane Žagar.

PROČITAJ VIŠE

VIRTUALNA IZLOŽBA FOTOGRAFIJA „VELIČANSTVENIH 12“

Učenici Učeničkog doma Podmurvice Rijeka i korisnici Dječjeg doma Tić Rijeka, naši partneri u projektu, sudjelovali su u domskom foto natječaju te se kreativno izrazili  kroz fotografije i dali svoje osobno viđenje 12 vrijednosti koje promoviramo kroz projekt.

PROČITAJ VIŠE

KUTAK VRIJEDNOSTI - SAMOPOUZDANJE

Ovaj kutak vrijednosti osmislili smo na „mjestu susreta“ sa samim sobom u odrazu u ogledalu. To je trenutak kada osmišljavamo svoju odjevnu kombinaciju, šminkamo se, radimo različite grimase, uređujemo frizuru… To je susret prije odlaska u vanjski svijet. Cilj je učenicima izmamiti osmijeh na lice, razveseliti ih, učiniti im dan boljim…

PROČITAJ VIŠE

KUTAK VRIJEDNOSTI - SLOBODA

Povodom projekta Veličanstvenih 12 krenuli smo s osmišljavanjem prvog kutka vrijednosti u prostoru Učeničkog doma Podmurvice Rijeka. Zainteresirane učenice po vodstvom odgajateljice Maja Dinić osmislile su idejna riješenja na temu SLOBODE. Za prvi kutak izabrali smo rad Irre Šahinović.

PROČITAJ VIŠE

KUTAK VRIJEDNOSTI - SOLIDARNOST

Učenici Učeničkog doma Podmurvice Rijeka osmislili su idejna riješenja za kutak vrijednosti SOLIDARNOST. Izabrano je riješenje učenice Dorotee Voloder. Slika prikazuje djevojčicu koja kišobranom štiti stariju osobu.

PROČITAJ VIŠE

POSJET DOMU SV. ANE

Posjetili smo Dom Sv. Ane kako bi njihovim korisnicama i djelatnicama zaželjeli čestit Božić i sve najbolje u novoj godini te ostvarenje svih snova.

PROČITAJ VIŠE

ADVENTIRANJE - VEČER S BESKUĆNICIMA

U utorak, 21.12. smo u sklopu Projekta Veličanstvenih 12 simbolično obilježili tri vrijednosti nazvane "u tuđim tenisicama" - solidarnost, tolerancija i empatija. Održali smo humanitarnu večer nazvanu ADVENTIRANJE. Navečer smo u 18h ugostili u našem Atriju beskućnike i korisnike DePaul Kuće Utočišta u Rijeci - Dnevni centar za beskućnike, s kojima surađujemo.

PROČITAJ VIŠE

HUMANITARNA AKCIJA „BOŽIĆ U TUĐIM TENISICAMA“

I ove smo godine organizirali humanitarnu akciju, koja nosi naziv "Božić u tuđim tenisicama, a s ciljem prikupljanja osnovnih i trajnih namirnica i higijenskih potrepština za korisnike riječke Socijalne samoposluge. Akcija se tradicionalno organizira u prosincu - mjesecu posvećenom solidarnosti, humanosti i empatiji.

PROČITAJ VIŠE

ZASADI DRVO, NE BUDI PANJ!

Kada govorimo o tome koje su osnovne ljudske potrebe, zasigurno bi se ubrzo složili da su to potreba za hranom i sigurnim životnim uvjetima. No, postoji i ona koja predstavlja temelj života, a to je potreba za kisikom. Bez disanja, nema života.

PROČITAJ VIŠE

OBILJEŽEN MEĐUNARODNI DAN OSOBA S INVALIDITETOM

Danas 3.12.2021. obilježili smo Međunarodni dan osoba s invaliditetom u sklopu Etwinning projekta Veličanstvenih 12. Učenice pod vodstvom odgajateljice Maje Dinić, razmijenile su iskustva o preprekama s kojima se susreću u školi i međuljudskim odnosima.

PROČITAJ VIŠE

HODATI U TUĐIM CIPELAMA

Dana 30. studenog 2021., u sklopu projekta Veličanstvenih 12 i projektne aktivnosti - Kako biti superheroj, održana je pedagoška radionica pod nazivom "U tuđim tenisicama" na temu tolerancije, empatije i solidarnosti.

PROČITAJ VIŠE

SVILCI KAO RJEŠENJE U KREATIVNOJ INDUSTRIJI

Naši učenici Filip Metz i Matija Žagar pod mentorskim vođenjem odgajateljica Dolores Vitas i Vivijane Lovrinić-Đaković prijavili su se na 3. Milenijsko natjecanje iz kreativne industrije
u kategoriji put svile. Natjecanje organizira Ekonomski fakultet u Osijeku i institut Andizet. Proglašenje nagrađenih timova očekuje se 3.12.2021. godine. 

PROČITAJ VIŠE

OBILJEŽAVANJE MEĐUNARODNOG DANA BORBE PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA, 25. STUDENOGA

U sklopu Međunarodnog projekta ,,Veličanstvenih 12“ Učeničkog doma Podmurvice Rijeka te dugogodišnjih odgojno-obrazovnih programa prevencije i volontiranja, obilježili smo Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama u suradnji s našim dugogodišnjim partnerima – Caritasovim domom za žene i djecu - žrtve obiteljskog nasilja Rijeka ,,Sveta Ana“.

PROČITAJ VIŠE

SUDJELOVANJE U PROJEKTIMA ERASMUS+ AGENCIJE ZA MOBILNOST I PROGRAME EU-a

Na Odgajateljskom vijeću, održanom 11. studenog 2021. godine i na sastanku Domskog odbora održanom 15. studenog 2021. godine, ravnateljica Ljiljana Kencel obavijestila je nazočne članove o sudjelovanju u Erasmus+ projektima. Navela je da je projekt „Učinkovito vođenje škole za održive promjene“ (2021-1-KA122-SCH-C584F62E) Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja započeo 1. rujna 2021. godine, a svrha mu je jačanje učinkovitosti vođenja škole za održive promjene, odnosno stvaranje optimalnih uvjeta za napredak odgojno-obrazovnog procesa za dobrobit učenika. U okviru ovog projekta mobilnosti, ravnateljica Ljiljana Kencel  proći će edukaciju „Coaching: a powerful tool“ u Portu (Portugal) od 28. studenog do 3. prosinca 2021. godine.

PROČITAJ VIŠE

MJESEC BORBE PROTIV OVISNOSTI ZAPOČEO PREDAVANJEM IZ PROGRAMA "ZDRAV ZA 5"

Svake godine, pa tako i ove, od 15. studenog do 15. prosinca obilježavamo Mjesec borbe protiv ovisnosti u sklopu programa prevencijeProgram prevencije  ovisnosti. Time se želimo prisjetiti na globalni problem ovisnosti i naglasiti da njegovo iskorjenjivanje zahtjeva uključenost cijele zajednice u osmišljavanju učinkovitog programa prevencije, edukacije, ranog otkrivanja i liječenja ovisnika.

PROČITAJ VIŠE

ZAPOČINJE ERASMUS+ PROJEKT UDRUGE HRVATSKIH SREDNJOŠKOLSKIH RAVNATELJA POD NAZIVOM UČINKOVITO VOĐENJE ŠKOLE ZA ODRŽIVE PROMJENE

Sastanak sudionika Erasmus+ projekta kojeg je prijavila Udruga hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja održan je 26.10.2021. u Vodicama tijekom održavanja stručnog skupa za ravnatelje kojeg je organizirala UHSR. Sastanak je otvorila Suzana Hitrec, predsjednica UHSR i ravnateljica Upravne škole Zagreb,  ujedno i sudionica projekta, a čitav projekt je predstavio Davor Kulić, koordinator projekta, ravnatelj Obrtničke škole iz Splita. Projekt će biti financiran iz Erasmus+ programa Europske unije, a prošao je evaluaciju Agencije za mobilnost i programe EU.

PROČITAJ VIŠE

DANI ERASMUSA

Osnovna škola Podmurvice, Dječji vrtić Rijeka, OŠ Ivana Gorana Kovačića Vrbovsko, Osnovna škola Dr. Branimira Markovića Ravna Gora i naš Dom, odlučili smo zajedno proslaviti Erasmus dan te predstaviti svoje projekte jedni drugima i javnosti s ciljem razmjene iskustava u provedbi projekata. Dani Erasmusa (Erasmus Days), prigodna su godišnja proslava programa Erasmus+, najvećeg programa Europske unije namijenjenog obrazovanju, osposobljavanju, mladima i sportu.

PROČITAJ VIŠE

SOLIDARNOST S BESKUĆNICIMA

U mjesecu listopadu obilježavaju se važni datumi povodom vrijednosti mjeseca - solidarnosti. To su Svjetski dan beskućnika i Međunarodni dan borbe protiv siromaštva. U sklopu projekta "Veličanstvenih 12" i projektnu aktivnost VrijeDAN, obilježili smo ove datume posjetom DePaul Hrvatska - Kuća utočišta - Dnevni centar za beskućnike.

PROČITAJ VIŠE

KRAJ NAGRAĐENOG eTWINNING PROJEKTA EKOmurvoLOGIJA OBILJEŽEN PROMOCIJOM KNJIGE I IZLOŽBOM

Završetak našeg nagrađenog međunarodnog eTwinning projekta EKOmurvoLOGIJA, svečano je obilježen prigodnim druženjem s partnerima projekta, učenicima i djelatnicima. Uzvanici su pritom imali priliku čuti sve o fazama projekta, radionicama i iskustvima sudionika koji su pridonijeli da se priča o tradicionalnoj murvi aktualizira i popularizira među mladim generacijama i široj javnosti.

PROČITAJ VIŠE

SVJETSKI DAN NASTAVNIKA OBILJEŽEN POČETKOM PROJEKTA „VELIČANSTVENIH 12“

„Ako Atena ostane bez krojača, Atenjani će biti goli. Ako Atena ostane bez obućara, Atenjani će biti bosi. Ako Atena ostane bez učitelja – Atenjana neće biti“, starogrčka je poslovica kojom je ravnateljica Ljiljana Kencel, prof., u prisustvu učenika i djelatnika, čestitala Svjetski dan nastavnika, 5. listopada te naglasila vrijednost učiteljskog poziva. Predstavnici Vijeća učenika: Dominik Grgurić, Ivan Pajnić, Jakov Badurina i David Blagdan, također su prigodnom čestitkom obilježili dan nastavnika.

PROČITAJ VIŠE

KONSTITUIRANO VIJEĆE UČENIKA ZA ŠKOLSKU GODINU 2021./2022.

U četvrtak, 16. rujna 2021. u 20 sati pedagoginja Olivia Vukić sazvala je prvi sastanak predstavnika učenika 12 odgojnih skupina, odnosno sjednicu Vijeća učenika Učeničkog doma Podmurvice Rijeka, za školsku godinu 2021./2022. Za predsjednika Vijeća izabran je Dominik Grgurić, a za njegovog zamjenika Ivan Pajnić.

PROČITAJ VIŠE

DOBRODOŠLI U NAŠ DOM - USELJAVANJE 2021.

Poštovani i dragi učenici i roditelji/skrbnici,

svima nam je poznato da i u školsku godinu 2021./2022. ulazimo u uvjetima epidemije COVID-19, što znači da boravak i sam dolazak učenika u Dom moramo prilagoditi trenutnoj situaciji i preporukama HZJZ-a i Ministarstva.

Obavještavamo  vas da se vrata našeg Doma otvaraju u nedjelju 5. rujna 2021. godine od 13:00 sati za novoupisane učenike/ce, a od 15:00 sati za ostale učenike/ce (učenici/ce viših razreda).

PROČITAJ VIŠE

KONTAKTIRAJTE NAS


Pitajte što Vas zanima i odgovorit ćemo Vam u najkraćem mogućem roku.

KONTAKT INFORMACIJE