ARHIVA - NOVOSTI - 2020/2021

Arhiva novostiZEMLJANE FOTELJE U HLADU MURVE

U sklopu eTwinning projekta Ekomurvologija nastali su vrtni objekti „Zemljane fotelje“ u suradnji sa Školom za primijenjenu umjetnost. Odgajateljica Maja Dinić iz Učeničkog doma Podmurvice Rijeka i profesorica Sanja Stevanović s učenicima smjera industrijskog dizajna  osmislili su projekt  2019. godine s ciljem uređenja dijela Multisenzoričkog  vrta u Domu. Uz profesorice, u projekt su se uključila  32 učenika.

PROČITAJ VIŠE

KULINARSKE MURVOČAROLIJE - THE MULBERRY COOKBOOK

Budući da je Učenički dom Podmurvice Rijeka smješten u naselju Podmurvice i posjeduje najljepše i najstarije primjerke murvi koje polako odumiru, započeli smo s eTwinning projektom obnove murvi pod nazivom EKOmurvoLOGIJA. Zamišljeno je da se projekt ostvaruje putem kreativnih, edukativnih i praktičnih prezentacija i radionica. Jedan od rezultata toga, upravo je pred vama. U pripremu knjige su se kao partneri s receptima uključili: Osnovna škola Gelsi, Učenički dom Ogulin, Učenički dom Maksimir, Poljoprivredna škola i Učenički dom „Teleki Zsigmond“ Villany, iz Mađarske, a za dizajn su zaslužne naše učenice Leonarda Pahljina i Sara Travaš. KULINARSKE MURVOČAROLIJE - THE MULLBERRY COOKBOOK su spoj stoljetnog narodnog vjerovanja u ljekovitost murve, tradicijskih recepata za pripremu kolača, pekmeza i napitaka te suvremenih recepata za slastice. Zahvaljujemo svim sudionicima projekta koji su istraživali, kuhali, pekli, degustirali i vrijedno bilježili recepte! Smatramo da je došlo vrijeme da se ovo ekološko, ukusno i zanimljivo voće ponovno vrati na naše stolove. Cilj nam je bio oživjeti tradicijsku baštinu na primjeru murve te promovirati ekološki način života. Koliko smo u tome uspjeli, prosudite sami!

PROČITAJ VIŠE

BRZI TEČAJ MEDIJSKE PISMENOSTI

„Brzi tečaj medijske pismenosti“ projekt je posebnog programa „Škola životnih vještina“ Učeničkog doma Podmurvice Rijeka kojeg vode profesorice Orijana Jeličić, Jelena Krpan i Barbara Maras. Ovaj projekt, posvećen podizanju svijesti o važnosti medijske pismenosti, motiviran je Danima medijske pismenosti koje je, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija i Ministarstva znanosti i obrazovanja, organizirala Agencija za elektroničke medije i Ured UNICEF-a za Hrvatsku u suradnji s brojnim drugim partnerima. Službeno trajanje ovogodišnjih Dana medijske pismenosti previđeno je od 19. do 25. travnja,  no s obzirom na epidemiološke mjere, aktivnosti su se provodile do kraja svibnja.

PROČITAJ VIŠE

SUSRET S RIJETKIM SKITALICAMA NAŠEG PODNEBLJA

U dopodnevnom branju lišća za naše dudove svilce u drvoredu murvi pored našeg Doma, dogodio nam se zanimljiv susret. Naime, upoznale smo ovlaštene prstenovače ptica pri Zavodu za ornitologiju koji djeluje u skolpu HAZU-a, a uz to hobi im je i fotografiranje ptica. Fotografije inače prodaju raznim časopisima, udrugama itd, ali kada su čuli priču o našem projektu Ekomurvologija odlučili su s nama podijeliti rijetke fotografije ružičastog čvorka.

PROČITAJ VIŠE

MATURANTI I MATURANTICE 2021.

Mogućnost, ali i odgovornost da postupate prema vrijednostima koje ste gradili kroz godine školovanja i odrastanja, sada su pred vama. Zapamtite, vaš rast i rad na sebi nije završio, u tom procesu trebate i dalje ostati aktivni.

PROČITAJ VIŠE

DOJMOVI S IZLOŽBE UČENIČKIH RADOVA „RIJEKA, GRAD KOJI TEČE…“

U razdoblju od 3. do 8. svibnja 2021. u renomiranoj riječkoj galeriji Principij, smještenoj u staroj gradskoj jezgri, održali smo izložbu učeničkih radova pod zajedničkim nazivom „Rijeka, grad koji teče…“

Rezultat je to rada tijekom cijele školske godine koja je, kao i prošla, bila izazovna i u mnogočemu eksperimentalna. Unatoč tome uspjeli smo dobiti iznimne radove učenika koji su uložili veliki trud da prevladaju otežavajuće okolnosti u radu i stvaranju.  

PROČITAJ VIŠE

IZLOŽBA UČENIČKIH UMJETNIČKIH RADOVA „RIJEKA, GRAD KOJI TEČE…“, GALERIJA PRINCIPIJ, 3. – 8. SVIBNJA 2021.

Unatoč ovim izazovnim pandemijskim vremenima, veselimo se što vas možemo pozvati na izložbu umjetničkih radova „Rijeka, grad koji teče…“, radova naših kreativnih učenika foto, likovne i keramičke skupine, u sklopu preventivnih i izbornih programa sustavnog i aktivnog provođenja slobodnog vremena srednjoškolaca u Domu.

PROČITAJ VIŠE

DANI MEDIJSKE PISMENOSTI 2021.

U tijeku su 4. Dani medijske pismenosti, koji se provode u organizaciji Agencije za elektroničke medije, Ureda UNICEF-a za Hrvatsku te brojnih drugih partnera uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture i medija te Ministarstva znanosti i obrazovanja. Službeno trajanje ovogodišnjih Dana medijske pismenosti previđeno je od 19. do 25. travnja,  s time su različite aktivnosti već realizirane u tjednima prije, a neke će biti realizirane u tjednima nakon navedenog perioda uživo, uz poštivanje epidemioloških mjera, ili putem interneta.

PROČITAJ VIŠE

OBNOVIMO NAŠU ZEMLJU

Dana 22. travnja obilježava se Dan planeta Zemlje, a mi smo ga obilježili i u sklopu eTwinning projekta EKOmurvoLOGIJA. Diljem svijeta, organizirat će se brojne aktivnosti za djecu i mlade, u sklopu teme RESTORE OUR EARTH.

Naš se Dom uključio u svjetski projekt Milijun vrtova za oprašivače, koji je nastao u Americi, a koji se proširio na cijeli svijet i na naš Multisenzorički vrt u kojem već buja cijeli jedan svijet biljaka za oprašivače.

Kao Eko-domu, ova nam je tema posebno bitna. Stoga pozivamo javnost da nam se priključi u ovogodišnjoj aktivnosti povodom Dana planeta Zemlje.

PROČITAJ VIŠE

UČENIČKI DOM PODMURVICE RIJEKA IZDAO KNJIŽICU „LANAC RAZLIČITOSTI 2021“

S obzirom da u Učeničkom domu Podmurvice Rijeka posebnu pažnju posvećujemo razvoju socijalnih vještina naših učenika, već dugi niz godina surađujemo s Udrugom za Down sindrom Rijeka 21. Uključivanje socijalno isključenih i marginaliziranih skupina u društvene procese, kao i u odgojno-obrazovni rad s našim učenicima, jedan je od ciljeva na naše Ustanove, stoga smo osmislili projekt „Lanac različitosti 2021“ koji je apologija prihvaćanju drugih i drugačijih, promicanju tolerancije i kompromisa te razvijanju socijalnih vještina. Ilustracija ovoga projekta, kao i dugogodišnje suradnje s Udrugom Rijeka 21, jest knjižica istoimena naziva koju je ravnateljica Učeničkog doma Ljiljana Kencel danas uručila predsjednici Udruge Rijeka 21, gospođi Amiri Simunić Mešić.

PROČITAJ VIŠE

AKTIVNOSTI NAŠIH PARTNERSKIH UDRUGA U ETWINNING PROJEKTU EKO(MURVO)LOGIJA

Naši dugogodišnji partneri, Društvo tjelesnih invalida grada Rijeke i Udruga slijepih i slabovidnih osoba Primorsko - goranske županije, uključili su se u naš eTwinning projekt Eko(murvo)logija u kojem istražujemo i promičemo važnost murve (duda) i tradicijsko korištenje murve. Njihovi članovi uključili su se sadnjom murve i pisanjem poezije na temu murve.

PROČITAJ VIŠE

ŠTO ZNAMO O MURVI (DUDU) - KVIZ

Živimo u učeničkom domu koji nosi naziv, kao i čitav riječki kvart, po jednoj važnoj biljci. Ova voćka ne samo da stvara veliki hlad i ima slatke plodove, već ima brojna ljekovita svojstva. Murva je obilježila i našu godinu i eTwinning projekt EKOmurvoLOGIJA, a pred vama je jedna od edukativno-zabavnih aktivnosti, odnosno kviz ,,Što znamo o murvi (dudu)" kojeg su za vas pripremili odgajatelji Staša Sobolevski i Filip Polegubić.

PROČITAJ VIŠE

SVJETSKI DAN VODA - GALERIJA

Prošlog tjedna smo obilježili Svjetski dan voda i u sklopu eTwinning projekta EKOmurvoLOGIJA, virtualnom izložbom fotografija. Najviše vam se svidjela fotografija s pjesničkim naslovom: "Svaki put kad pogledam u more vidim tebe kako nestaješ pri obzoru" naše učenice Noemi Šepac. Veliku galeriju prekrasnih fotografija pogledajte na ovoj poveznici.

PROČITAJ VIŠE

MURVIN USKRS

U sklopu eTwinning projekta EKOmurvoLOGIJA istraživali smo kako murva može postati ekoosnova u ukrašavanju domskog prostora? Iskorištavanjem panja i grana za uskršnje dekoracije. Stari murvin panj postao je pritom živopisno postolje za gnijezdo, dok su orezane grane murve poslužile za ukrašavanje i dekoriranje uskršnjih vaza.

PROČITAJ VIŠE

PRIPREMA TLA I SIJANJE BILJAKA ZA OPRAŠIVAČE

Učenički dom Podmurvice Rijeka okružen je s 5000 m² zelenih površina na kojima je zasađeno različito cvijeće, grmlje i drveće. U proljeće, kada sve propupa, procvjeta i zamiriše, naši grmovi ružmarina, lavande, smilja, kadulje i drugog mediteranskog bilja postaju pozornica za simfoniju zujanja različitih kukaca oprašivača. Mnogi od njih pronašli su dom u jednom od dvaju ručno izgrađenih hotela za kukce. Okoliš smo u sklopu eTwinning projekta EKOmurvoLOGIJA odlučili obogatiti novim biljkama koje će privući još više oprašivača i doprinijeti očuvanju našeg ekosustava i bioraznolikosti. 

PROČITAJ VIŠE

KROZ LANAC RAZLIČITOSTI OBILJEŽEN DAN SINDROMA DOWN

Učenički dom Podmurvice Rijeka i Udruga za sindrom Down Rijeka 21 uspješno njeguju dugogodišnju suradnju. Aktivnosti obilježavanja ovog dana posvećenog podizanju svijesti o potrebi inkluzije osoba sa sindromom Down ujedinili smo u projekt naziva „Lanac različitosti 2021“ koji provodimo u sklopu posebnog programa „Škola životnih vještina“.

PROČITAJ VIŠE

LANAC RAZLIČITOSTI

Uoči Dana sindroma Down, koji se obilježava 21. ožujka, započeli smo s projektom „Lanac različitosti“ s ciljem podizanja svijesti naših učenika o sindromu Down.

PROČITAJ VIŠE

OBOJALI SMO KORZO U ROZO

Prigodnim performansom na riječkom Korzu obilježili smo 24. veljače, Dan ružičastih majica - Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja! Svojim dolaskom na Korzo, podršku projektu iskazale su zamjenica župana Marina Medarić i pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje, mr.sc. Edita Stilin. Performans se izveo s manjim brojem učenika i uz poštivanje epidemioloških mjera.
 

PROČITAJ VIŠE

INTERVJU: GOSPODIN EMIL - ČOVJEK INSPIRACIJA

Dragi učenici, roditelji, djelatnici i suradnici:

živimo u čudnim vremenima koje često nazivaju “NOVO NORMALNO”; učenici su često na online nastavi jer škole mijenjaju modele nastave zbog zdravstvenih razloga, javnost negoduje zbog zatvorenih kafića i restorana, kod mnogih se javljaju (realni i nerealni) strahovi i pesimizam… teško je učenicima, roditeljima, nastavnicima, institucijama, možemo sažeti – SVIMA!
Ipak, postoji jedan poseban čovjek kojeg je naša učenica Alenka Vesel poželjela intervjuirati… Čovjek koji progovara o “novom normalnom” u svom životu, a kojem je ime Emil Mandarić. 
Nadam se da ćemo se svi zaraziti ovim pozitivnim vibracijama i optimizmom koji su nam svima prijeko potrebni, sada i zauvijek!

ravnateljica: Ljiljana Kencel

PROČITAJ VIŠE

SADNJA MURVI U NAŠEM OKOLIŠU

U okolišu doma smo u sklopu eTwinning projekta EKOmurvoLOGIJA zasadili šest sadnica murvi i sada ih imamo ukupno 18, različitog oblika, starosti, veličine i sorti. 

PROČITAJ VIŠE

POTRAGA ZA SLATKIM SRCEM

U utorak, 16. veljače, imali smo radionicu “Potraga sa slatkim srcem” povodom Mjeseca ljubavi. Učenici su u malim grupama i u različitim terminima imali priliku odgonetati zagonetke koje su ih vodile po učionici u potrazi za skrivenom slatkom nagradom. U grupi po maksimalno četiri učenika i prateći epidemiološke mjere, mogli su se okušati u ovoj igri koju su vodile odgajateljice Marija Čemeljić-Salopek, Antonija Mežnarić i Dolores Vitas. Sveukupno je sudjelovalo pet timova, odnosno šesnaest učenika.

PROČITAJ VIŠE

VELJAČA - MJESEC LJUBAVI

Ljubav je u zraku, u tjednu Valentinova. Dok odbrojavamo dane do 14. veljače, razmišljamo kako pokazati ljubav onima koji su nam najvažniji – toplim zagrljajem, posebnom večerom, šetnjom u prirodi, odlaskom na izlet, posebnim poklonomiz kućneradinosti… No svakako najposebniji načini izražavanja ljubavi jesu riječ, slika i glazba. Stoga ćemo vam ove godine, kroz mjesec ljubavi, poručiti ljubav upravo na taj način.

PROČITAJ VIŠE

ZA SIGURNIJE PONAŠANJE NA INTERNETU

U sklopu programa prevencije nasilja i rizičnih ponašanja, svake godine u našem Domu obilježavamo i Dan sigurnijeg interneta. Ove godine su naši učenici, ravnateljica, odgajatelji i stručna služba sudjelovali u edukaciji Centra za sigurniji Internet, 9.02.2021.

PROČITAJ VIŠE

MEĐUNARODNI DAN ZAGRLJAJA

Kada ste u zadnje vrijeme nekoga zagrlili? - Onako, čvrsto i iskreno. 

Volite li se grliti? 

Znate li da grljenjem iskazujemo svoje emocije, 

a čak i čuvamo zdravlje?

Sigurno se i sami osjećate sretno kada  vas netko zagrli 

ili vi zagrlite nekoga. 

PROČITAJ VIŠE

ČESTITKA 2021.

U ovo blagdansko vrijeme neka vam saonice sreće

donesu najljepše želje: radost, ljubav i veselje.

Neka sreća i blagoslov do vas svrate

i vječno vas prate!

PROČITAJ VIŠE

DONESI PRAVU ODLUKU!

MJESEC BORBE PROTIV OVISNOSTI  15.11. – 15.12. 

Svake godine, pa tako i ove, od 15. studenog do 15. prosinca obilježavamo Mjesec borbe protiv ovisnosti u sklopu programa prevencije  ovisnosti. Time se želimo prisjetiti na globalni problem ovisnosti i naglasiti da njegovo iskorjenjivanje zahtjeva uključenost cijele zajednice u osmišljavanju učinkovitog programa prevencije, edukacije, ranog otkrivanja i liječenja ovisnika.

PROČITAJ VIŠE

OTKRIJ SVOJU IDEALNU DESTINACIJU ZA S(L)JEDEĆE PUTOVANJE

Dok čekamo da se smiri situacija u svijetu, ne znači da ne moramo sanjati o budućim putovanjima. Koja je vaša idealna destinacija, po našoj procjeni? Odgajateljice Klara Cvetković, Antonija Mežnarić i Dolores Vitas priredile su za vas zabavan kviz koji možete riješiti iz sigurnosti svoje sobe i otkriti svoje s(l)jedeće putovanje.

https://www.opinionstage.com/klara12/otkrij-svoje-s-l-jede%C4%87e-putovanje

PROČITAJ VIŠE

MEĐUNARODNI DAN OSOBA S INVALIDITETOM

U čitavom se svijetu 3. prosinca obilježava Međunarodni dan osoba s invaliditetom. U našem Domu svake se godine kontinuirano obilježava taj dan, koji se zapravo proširuje u cjelogodišnji rad na metnorskim razinama, kao i posebnim programima i programima prevencije.

PROČITAJ VIŠE

EKO(murvo)LOGIJA

Budući da je naš Učenički dom smješten u naselju Podmurvice, čiji naziv nosi i naša Ustanova koja posjeduje najljepše i najstarije primjerke murve (duda) koji polako odumiru, započeli smo s međunarodnim projektom obnove murvi pod nazivom EKO(murvo)LOGIJA.

PROČITAJ VIŠE

MEĐUNARODNI DAN BORBE PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA NA KORZU

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, učenice Učeničkog doma Podmurvice Rijeka i voditeljica posebnog programa Škola životnih vještina, profesorica Barbara Maras, sudjelovali su u kampanji “Bitna si” kojoj je cilj ukazati na važnost prevencije nasilja nad ženama. U sklopu kampanje, učenice su ispred Radio Rijeke ispisale kredom poticajne poruke kako bi osnažili žene te senzibilizirali javnost na problem nasilja nad ženama.

PROČITAJ VIŠE

„BOŽIĆ DOLAZI S NAJLJEPŠIM PJESMAMA, BOŽIĆ DOLAZI TIHO NA PRSTIMA…“

„Božić dolazi s najljepšim pjesmama, Božić dolazi tiho na prstima…“
Ova godina bila je pravi izazov svima, no unatoč tome, odlučili smo je prigodno ispratiti, u nadi da će sljedeća biti bolja.
Božić se bliži, više nego ikad želimo ga provesti u toplini doma sa svojim najbližima, a da doživljaj bude potpuniji pobrinuli su se učenici Doma koji su u sklopu drugog "Četvrtka online" napravili top listu najljepših božićnih pjesama.
 

PROČITAJ VIŠE

ČETVRTKOM ONLINE

Tjeralicom za invazivnim vrstama započeta je aktivnost “Četvrtkom online“. Tjeralica je raspisana 19. studenog i objavljena je u domskim Viber grupama za učenike. Motivirala ih je da u rekordnom roku prepoznaju, pronađu, iskopaju i donesu na domsku portu stabljiku biljnog  „zločinca“ . Tamo ih je čekala slatka nagrada. Prvi korak je bilo rješavanje slikovne križaljke i otkrivanje invazivne biljke u okolišu doma, a zatim pronalaženje i čupanje.

PROČITAJ VIŠE

OBILJEŽEN SVJETSKI DAN DOSTOJANSTVENOG RADA

Dana 7. listopada obilježava se Svjetski dan dostojanstvenog rada. Osnovni cilj vraćanje dostojanstva radu i radniku, jer jedino dostojanstvenim radom temeljenim na četiri osnovne komponente - zapošljavanju, pravima, zaštiti i dijalogu, stvaraju se perspektive za društveni napredak i razvoj.

PROČITAJ VIŠE

O ŽIVOTU U DOMU U NOVONASTALIM OKOLNOSTIMA

Novi list donosi članak o promjenama koje su zadesile život u domu u vrijeme epidemije bolesti COVID-19. Više na poveznici:

 

https://www.novilist.hr/rijeka-regija/rijeka/za-oko-900-srednjoskolaca-u-ucenickim-domovima-zivot-se-potpuno-promijenio-opustenost-zamijenila-ogranicenja/?meta_refresh=true

PROČITAJ VIŠE

KREĆEMO U NOVU IZAZOVNU ŠKOLSKU GODINU S VELIKIM OPTIMIZMOM!

Poštovani učenici, učenice i roditelji!

Ova je godina zahtjevna za svih zbog raznih novih okolnosti na koje se moramo prilagoditi. Molimo vas za strpljenje, sve podatke o useljenju u Dom i boravku u novonastalim uvjetima objavit ćemo na našim internet stranicama, a odgajateljice i odgajatelji će vas obavijestiti o detaljima o što skorijem roku.

Želimo vam uspješan početak nove školske godine!

 

PROČITAJ VIŠE

KONTAKTIRAJTE NAS


Pitajte što Vas zanima i odgovorit ćemo Vam u najkraćem mogućem roku.

KONTAKT INFORMACIJE